Najavljen bogat i raznolik program Dana muzičke akademije u Puli


Tijekom cijelog idućeg tjedna održavat će se Dani Muzičke akademije u Puli, što će biti obilježeno s mnoštvo programa, predavanja i koncerata.

- Ovom prilikom prvi put ćemo svečano proslaviti rad naše institucije. Najmlađa je to Muzička akademija u Hrvatskoj, ali samo po imenu, jer je glazbeno obrazovanje u Istri staro gotovo pet desetljeća. Tijekom tog razdoblja u našoj se instituciji obrazovao veliki broj pedagoga i glazbenih umjetnika čiji nas uspjesi ispunjavaju radošću i ponosom. Danas se možemo pohvaliti da smo jedina akademija u Hrvatskoj koja ima studij klasične harmonike, koji će naredne godine slaviti 30. obljetnicu osnutka. U posljednje smo tri godine uspjeli osnovati i pokrenuti još dva studija - Studij solo pjevanja i klavira, a pred osnutkom je i specijalistički poslijediplomski studij Klasične harmonike. U sklopu naših aktivnosti značajno mjesto zauzima koncertna djelatnost koja je već odavno nadrasla platformu za nastupe naših studenata i postala bitan činitelj kulturnih zbivanja i iznimnih koncertnih događanja ne samo u Puli, već i u cijeloj Istri. Tijekom Akademske koncertne sezone realiziramo dvadesetak i više programa s velikim  izvođačkim korpusima, kazao je dekan Bashkim A. Shehu.

Muzičku akademiju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli čine četiri odsjeka. Najstariji je među njima Odsjek studija glazbene pedagogije, slijednik nekadašnjeg studija Glazbene kulture, odnosno Glazbenog odgoja, osnovanog davne 1965. godine. Odsjek studija za klasičnu harmoniku osnovan je 1993.

U ponedjeljak, 18. travnja, u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja održat će se koncert studenata Odsjeka studija klavira i Akademskog harmonikaškog orkestra Muzičke akademije. Solisti su Josipa Adžić, Doris Knežević i Ana Žalac, a dirigent Domeniko Briški.

U utorak 19., održat će se predavanje Zorice Premate (Beograd), koje će obuhvatiti prezentaciju stvaralaštva skladatelja i profesora Zorana Erića. Nakon toga, u 19 sati je promocija izdanja priručnika "Ljestvice za harmoniku" Boruta Zagoranskog, a moderator predstavljanja je Dražen Košmerl. Jure Cerkovnik upriličit će gitaristički recital u Domu hrvatskih branitelja u 20 sati.

U srijedu, 20. koncert studenata Muzičke akademije u Puli održat će se na Fakultet ekonomije i turizma u 11 sati. U 16 sati uslijedit će u Domu hrvatskih branitelja predavanje Rozalije Štatkić (Novi Sad) "Oblici rada na jednoglasnoj melodici koji su u funkciji ostvarivanja krajnjeg cilja nastave solfeggia - vokalnog reproduciranja a prima vista", i to u Vip dvorani, dok će solisti, komorni sastavi, Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar studenata Muzičke akademije održati koncert u 20 sati (DHB).

U četvrtak, 21. travnja u podne će biti održano predavanje "Kozmologija elektroakustičke glazbe (Druga priroda glazbe i tehnologija djela u glazbi kompozitora Miroslava Štatkića)" te "Osvrt na nekoliko značajnih djela srpskog i vojvođanskog glazbenog stvaralaštva".

Navečer, u 20 sati na rasporedu je koncert u povodu obilježavanja 35. obljetnice umjetničkog i pedagoškog rada Elde Krajcar Percan, gdje sudjeluju solisti, komorni sastavi, Akademski mješoviti zbor, Akademski harmonikaški orkestar studenata Muzičke akademije.

Posljednjega dana programa, u petak 22. travnja u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja na rasporedu je koncert nove generacije asistenata Muzičke akademije, a nastupaju Vladimir Gorup, Ivan Šverko, Amadej Herzog i Mia Čojbašić.

Dane akademije omogućili su Istarska županija, Grad Pula, TZ grada Pule i pokrovitelji. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter