Najavljen Artexchange

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Artexchange - istarski sajam umjetnina održat ce se cetvrtu godinu zaredom u staroj Tvornici duhana u Rovinju od 26. do 29. svibnja. Ne kažem da smo ga organizirali lako i jednostavno, no neodustajanje i kontinuitet sajma prva su pretpostavka njegovog postojanja i u ovim financijski teškim vremenima.

Prva novost je što smo prostorno i logisticki promijenili profil sajma zahvaljujuci rovinjskom Multimedijalnom centru i Puckom otvorenom ucilištu, koje je organizator manifestacije. Kadrovski smo osnaženi, prostorno slobodniji i logisticki napredniji zahvaljujuci i prostoru stare Tvornice duhana.

Sajam ima sve preduvjete za rast, a treca je novost organiziranje prve izložbe kolekcionarske naravi, na kojoj cemo predstaviti zbirku umjetnina Alberta Faggiana", rekla je Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, ustanove koja je izvršni producent ovog sajma, na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u galeriji Cvajner.

Dodala je da je primarna zadaca prodaja umjetnina te da se sajam održava zahvaljujuci vjeri da ce se financijska, ali i legislativna situacija u zemlji izmijeniti. Dubravka Svetlicic, ravnateljica rovinjskog POU-a, govorila je o programu, koji ce biti otvoren u cetvrtak u podne uvodnim i pozdravnim govorima te vec tradicionalnim maratonom Slavice Marin. Cast da otvori sajam pripast ce Gualtieru Mocceniju.

- U 13 sati bit ce otvorena izložba djela iz Zbirke Faggian, a od 16 do 19 sati održat ce se projekcije filmova o hrvatskim suvremenim umjetnicima. U 20 sati bit ce otvorena izložba Exchangeart 02, a kraj prvog dana obilježit ce koncert Pierrea Bastiena u 21 sat, rekla je Sveticic.

Mladen Lucic, muzejski savjetnik MSUI-ja, rekao je da je izložbom Exchangeart 02 muzej kao izvršni producent sajma htio predstaviti recentne radove nekih hrvatskih suvremenih umjetnika koji nisu zastupljeni u prezentacijama 19 pozvanih galerija što izlažu na sajmu.

- Tom izložbom želimo pojacati ponudu, a svi autori na izložbi bili su, ili ce u skoroj buducnosti biti, izloženi na nekoj od tematskih, problemskih ili samostalnih izložbi MSUI-ja. Što se Zbirke Faggian tice, radi se o bogatoj kolekciji koja broji više od 350 slika, skulptura i grafika više od 150 uglavnom hrvatskih umjetnika. Za potrebe sajma napravili smo selekciju petine ukupnih radova koji su nastali od 1920. do danas. Nakana nam je bila da izaberemo i suvremene i moderne autore te da medu njima budu zastupljeni svi istarski umjetnici.

Sajam umjetnina bez kolekcionara ne može postojati, a nadamo se da ce predstavljanje ove zbirke biti poticajno za druge kolekcionare, ali i gradanstvo pri kupnji umjetnickih djela. Cjelovito predstavljanje Zbirke Faggian, uz opširan popratni katalog, u organizaciji MSUI-ja održat ce se tijekom kolovoza i rujna u pulskoj staroj tiskari i Multimedijalnom centru Luka, kazao je Lucic.

Sajam ce biti otvoren svakog dana od 10 do 20 sati, a program drugog dana, u petak, 27. svibnja, pocinje u podne predstavljanjem Fundacije Murtic. Od 14 do 20 sati na programu su projekcije filmova o hrvatskim suvremenim umjetnicima, a u 20 sati organiziran je posjet studiju Golo brdo u Rovinjskom Selu gdje ce stalni gost sajma Jusuf Hadžifejzovic održati performans. U subotu u podne bit ce održan okrugli stol na temu "Organizacija tržišta umjetnina u Hrvatskoj", koji ce moderirati Darko Sacic iz varaždinske galerije Zlati Ajngel.

Od 14 do 20 sati ponovno su na programu projekcije filmova o suvremenim umjetnicima, a u 21 sat na redu je koncert Cinkuša. Zadnji dan sajma, nedjelja, 29. svibnja, nece imati popratne programe, a posljednji potencijalni kupci moci ce ga pohoditi od 10 do 13 sati.

Melita Jurkota, voditeljica posebnih projekata i odnosa s javnošcu rovinjskog POU-a, govorila je o koncertnoj ponudi sajma.

- Pierre Bastien je francuski kompozitor i multiinstrumentalist, koji je svoju prvu glazbenu mašineriju izradio 1977. godine. Nakon desetljeca komponiranja za baletne predstave i suradnje s Pascalom Comeladeom usavršio je svoj mehanicki orkestar nazvan Mecanium. Rijec je o pravom ansamblu glazbenih sprava izradenih od mehanickih dijelova koje pokrecu elektricni motori, koji sami po sebi proizvode zvuk ili sviraju na akusticnim instrumentima. Grupa Cinkuši vrhunski je hrvatski etno-punk sastav, a u svojoj glazbi objedinjuje autorstvo i tradiciju hrvatskih regija Medimurja, Prigorja i Zagorja, rekla je Jurkota.

Pokrovitelji Artexchangea su Istarska županija, Grad Rovinj, Adris i Maistra, a medijski pokrovitelji Hrvatski radio - Radio Pula, Glas Istre i Radio Rovinj.


Podijeli: Facebook Twiter