Najavljen 19. MKFM: Srećom, završila je cenzura!

Najavljen program MKFM-a i predstave dramskih skupina INK-a (Z. ANGELESKI)
Najavljen program MKFM-a i predstave dramskih skupina INK-a (Z. ANGELESKI)

Voditelji Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta Marijana Peršić, Andrea Gotovina i Aleksandar Bančić, zajedno s ravnateljicom INK-a Gordanom Jeromela Kaić, danas su novinarima najavili završne prezentacije Dramskog studija INK-a, čije će se predstave održavati tijekom cijelog idućeg tjedna, te program 19. Međunarodnog kazališnog festivala mladih (MKFM) i sastavnog programa "Pulski forum 2014.", čijih će se pet radionica i pet predstava održati od 25. do 30. lipnja.

Uz već održane tri predstave zadnjih desetak dana, na kojima su najmlađi polaznici Dramskog studija INK-a s plesnom pedagoginjom Andreom Gotovina učili scenski pokret, a s dramskom pedagoginjom Marijanom Peršić scensko uprizorenje teksta, od ponedjeljka 9. lipnja svakog dana slijede prezentacije i mlađih i starijih polaznika na Maloj sceni u 20 ili 18 sati, a iduće subote u 11 i 12 sati.

Posebno se zanimljivim čini dramska prezentacija koja će se  preksutra, u ponedjeljak u 20 sati, održati pod vodstvom Aleksandra Bančića - dramska skupina sastavljena od studenata i srednjoškolaca uprizorit će tri priče suvremenih južnoameričkih autora - Enrique Buenaventure, Osvalda Draguna te pokretača Kazališta potlačenog, brazilskog pisca Augusta Boala. Zanimljivo  će biti pogledati pulsko uprizorenje njegove priče "Srećom, završila je cenzura!" iz 1975., koja opisuje prvi dan redakcije dnevnih novina nakon što je ukinuta cenzura.

Tehnikama i metodama Kazališta potlačenog umnogome će biti prožete radionice i predstave ovogodišnjeg MKFM-ovog programa "Pulski forum 2014.", koji se otvara 25. lipnja u INK-u predstavom "Snovi od papira" portugalske skupine "Grupo de Teatro Forum Cova da Moura".

Idućeg dana, 26. lipnja u kinu Valli prikazat će se film "Vuelta Y Vuelta", dokumentarac o desetero osoba koje su napustile Čile tijekom vojne diktature i njihovom životu u egzilu nakon 11. rujna 1973. godine. U filmu su korištene tehnike Kazališta potlačenog. Dan kasnije na rasporedu je "Suđenje", performans rimskog teatra The Albero, inspiriran Bertoltom Brechtom i spomenutim osnivačem KP-a Augustom Boaloma, a potonji je usput, gostovao u Puli na 1. Pulskom forumu.

Do zatvaranja festivala i nastupa pazinske skupine Veja na pulskom Kaštelu 30. lipnja, održat će se predstava berlinske skupine Kuringa o solidarnosti i natjecanju pod nazivom "Tko je najbolji?", te predstava armenskog kazališta "Theatre for Changes" "Bez izlaza na otvorenom moru", o dva mladića, Armencu i Turčinu koji dijele čamac nasred pučine nakon brodoloma. Ulaz na sve ove predstave je slobodan, izuzev čileanskog dokumentarca u kinu Valli (10 kuna) i završnog koncerta Veje (40 kuna).

Osim uvodne radionice "Stablo: uvod u Kazalište potlačenog" koju će voditi Marijana Peršić i Aleksandar Bančić, ostale četiri festivalske radionice nisu besplatne. Trajat će tijekom čitavog dana od 25. do 30. lipnja, a zainteresirani se mogu prijaviti putem web stranice INK-a.

Britanci Michael Appleyard i Liz Fitzgerad-Taylor vodit će radionicu na temu "Poteškoća, snovi i težnje", o metodama Kazališta potlačenog u radu s djecom i mladima s poteškoćama u učenju; Škot Gavin vodit će radionicu o aktivizmu, Nijemac Christoph Leucht o estetici potlačenog kao sredstvu borbe protiv estetske okupacije mozga, protiv dominacije ideja i utisaka i autoritarnog nalaganja predodređenih koncepata lijepog, ispravnog i poželjnog. Posljednju petu radionicu o estetskom naslijeđu Bertolta Brechta i Augusta Boala vodit će Uri Noy-Meir iz Italije. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter