Najavljen 17. Medunarodni kazališni festival mladih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Medunarodni kazališni festival mladih slavi svoju 17. godinu postojanja, a u sklopu njega ove se godine po peti put održava Pulski Forum - festival kazališta potlacenih. Kao i svake godine pred kraj srpnja održat ce se i ljetne plesne radionice.

Pulski Forum ima bogat program osmišljen kao radionice, prezentacije i predstave koje koriste razne metode kazališta potlacenih u službi demokratizacije društva", kazala je Gordana Jeromela Kaic, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta.

Aleksandar Bancic iz Dramskog studija INK-a naglasio je da je iz godine u godinu interes za ovaj festival sve veci i to pogotovo u inozemstvu.

- Prepoznati smo u svijetu pogotovo u tim krugovima - Pula je postala jedno od rijetkih mjesta gdje se svakog ljeta okupljaju prakticari kazališta potlacenih koji dolaze predstaviti ono što rade.

Ono što je specificno za ovu godinu jest da smo partneri europskog projekta TOgether, a osim ostalih partnera iz Portugala, Škotske i Njemacke prikljucili su nam se i gosti iz Italije i Španjolske koji se samostalno financiraju.

Rijec je o dvogodišnjem projektu je koji ce biti predstavljen sljedece godine kada cemo odigrati zajednicku predstavu "Hotel Europa". Rad na toj predstavi predstavit cemo i ove godine kao work in progress i to u srijedu 27. lipnja u 20.30 sati na pulskom Forumu. Predstava ce potom putem ulice Sergjevaca i Portarate stici do kazališta, a po putu ce biti odigrane neke scene, kazao je Bancic.

Što se projekta TOgether tice u sklopu njega bit ce održane i dvije radionice: "TOgether modul 4 - Krila i korijenje 2: teorijski seminar" voditeljice: Bárbare Santos te "TOgether modul 5 - Estetika potlacenog: Zvuk i ritam" koju vode Bárbara Santos i Till Baumann.

U sklopu MKFM-a bit ce održane i radionice: "Od dramskih igara i improvizacije do Forum kazališta" voditeljice Ivane Marijancic, "ZoomOut - Kazalište potlacenog i digitalna umjetnost" voditelja Uria Noya Meira, "Ujedinjeni u razlikama: razmišljanja o politickim pokretima i praksama za suradnju ili borbu unutar pokreta" voditelja Roberta Mazzinija.

Radionice su popunjene, a polaznici (njih 80-ak) dolaze iz desetak zemalja Europe i svijeta. Osim radionicama, Pulski Forum bit ce bogat i prezentacijama i predstavama koje ce se održavati svaku vecer u 21 sat na Maloj sceni INK-a i koje je predstavila Maša Tilinek Miljevic.

Prva na redu je "Mistero Buffo" Darija Foa u izvedbi Valtera Roše u srijedu. U cetvrtak ce publika moci pogledati prezentaciju projekta CARE iz Srbije, a u petak na Maloj sceni INK-a svoj rad predstaviti KDiVU - Odjel Kazališta potlacenih Odsjeka za društveno obrazovanje Fakulteta za odgoj i obrazovanje iz Sveucilišta Masaryk u Brnu.

Predstava skupine Les Fées Rosses (Francuska) "Iz tvojih ruku" na redu je u subotu 23. lipnja dok ce u nedjelju 24. lipnja svoj rad predstaviti Borci za mir iz Izraela i Palestine.

Skupina Madalenas Berlin (Njemacka) ce u ponedjeljak 25. lipnja igrati predstavu "Slike žena", dok ce CARE (Srbija) u utorak 26. lipnja igrati predstavu "Da li ti želiš? Ja želim!". U sklopu posebnog programa grupa Kuringa Moabit iz Berlina odigrat ce predstavu "Warum?", no termin još uvijek nije odreden. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter