Najagroturizmom proglašen agroturizam Dol u Gologoričkom Dolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agroturizam Dol obitelji Stojšić u zaselku Lukačići u Gologoričkom Dolu u općini Cerovlje proglašen je najagroturizmom ovogodišnjih Dana otvorenih vrata agroturizama Istre koji su tijekom studenog održani u 14 istarskih agroturizama u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre.

Najbolji agroturizam odabrao je AZRRI-jev tim na osnovu lajkova posjetitelja na web aplikaciji za rezervaciju jelovnika i na facebook stranici Dana otvorenih vrata, te na osnovu pismenih i telefonskih komentara posjetitelja i njihovih ocjena gostoljubivosti, autohtonosti hrane, osmišljenosti menija, popratnih turističkih sadržaja na imanju, te ruralnosti arhitekture.

Novi pravilnik o agroturizmu je bolji

Direktor AZRRI-ja Igor Merlić tom je prilikom rekao da je svih 14 agroturizama u terminima Dana otvorenih vrata ugostilo ukupno 4.000 posjetitelja iz cijele Istre, ali i iz riječkog područja, slovenskog primorja i Trsta. Načelnik općine Cerovlje Emil Daus je pak rekao kako je ispunjen ponosom i zadovoljstvom što je jedno pravo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo zasluženo dobilo ovu nagradu.

- Najbrojniji i najvredniji su nam domaći gosti, koji dolaze kroz cijelu godinu i najbolji su kriterij za prepoznavanje autohtonosti i vrednovanje kvalitete, rekla je pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Igor Merlić je iskoristio priliku da ukaže na aktualnu raspravu o donošenju novog pravilnika o agroturizmu, koji u mnogim aspektima donosi iskorak na bolje u odnosu na dosadašnje stanje. Primajući priznanje, poveću bukaletu s prigodnim natpisom, Ana Stojšić zahvalila se posebno gostima koji su svojim pozitivnim dojmovima utjecali na dodjeljivanje ove nagrade.

Juha od boškarina s domaćim gumoljicama

- To je nagrada cijeloj mojoj obitelji, a posebno se zahvaljujem gostima koji su bili kod nas, probali naša jela, doživjeli naš ambijent i osjećali se kod nas kao doma, rekla je Ana Stojšić. Ovaj obiteljski agroturizam inače djeluje od 2001. godine, a uz Anu njegov duh i ponudu kreiraju njezina majka Dušica i otac Slavko. Obitelj Stojšić se primarno bavi poljoprivredom, proizvode i poslužuju vlastito vino, maslinovo ulje i povrće, kao i meso domaćih životinja koje sami uzgajaju - istarskog goveda, tovara, konja, svinja, kokoši, pataka, gusaka, ovaca, koza, kunića, pa čak i golubova. Osim prehrane na imanju imaju i smještajne kapacitete za osam osoba. Na ovogodišnjim Danima otvorenih vrata naslov najagroturizma osvojili su menijem koji se sastojao od juhe od boškarina s domaćim gumoljicama, istarskih kobasica s kapuzom i restanim kumpirom, te za desert cukerančićom, breskvom i poveticom; ali i popratnim programima: živom glazbom odnosno nastupom gitarističkog dueta i klape teran, te promocijom voćnih proizvoda OPG-a Aleksandre Božić iz Kaldira i suhomesnatih proizvoda OPG-a Franjul iz Svetog Petra u Šumi.

Prvi put je u sklopu ovih Dana otvorenih vrata priređen nagradni foto-natječaj na koji je stiglo 79 fotografija autora iz cijele Hrvatske. Pobjednik je Luka Žuljević s fotografijom "odličnog ugođaja toplog agroturizma", drugu nagradu dobila je Ivana Puškarić za fotografiju pjata s ravijolima, a treća nagrada dodijeljena je Kristini Ivetić Žiković za fotografiju istarskog tovara.

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter