Naivno nasjeli na obećanje o brzom bogaćenju

Tanji Kovačić sud je jučer ukinuo mjeru pritvora, ali po jednoj ranijoj presudi ona mora ići na odsluženje zatvorske kazne
Tanji Kovačić sud je jučer ukinuo mjeru pritvora, ali po jednoj ranijoj presudi ona mora ići na odsluženje zatvorske kazne

U nastavku suđenja Tanji Kovačić iz Višnjana zbog više prijevara na pazinskom sudu jučer su saslušana četiri svjedoka. Dosad je u ovom postupku saslušano tridesetak svjedoka, a za slijedeću raspravu je predviđeno ispitivanje samo jednog svjedoka koji dosad nije uredno primao pozive te je sudac Denis Hek odredio da ga na iduće ročište dovede policija.

Ukinut joj pritvor, ali ide u zatvor

Obrana je jučer zatražila kombinirano psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje okrivljene čemu se državno odvjetništvo usprotivilo, pa će sud o tom prijedlogu naknadno odlučivati. Tanji Kovačić sud je jučer na kraju ročišta ukinuo pritvor, pa je danas trebala biti puštena na slobodu. No pazinskom sudu je stigao dopis Zatvorskog sustava iz kojeg proizlazi da Kovačić mora biti upućena na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 10 mjeseci. Riječ je o presudi koja je ranije donesena u njezinoj odsutnosti, a koja je u međuvremenu postala pravomoćna. Tako će okrivljena najvjerojatnije već danas biti premještena u zatvor.  

Tanju Kovačić državno odvjetništvo tereti za kaznena djela krivotvorenja isprava i više desetaka prijevara počinjenih u razdoblju od 2005. do veljače 2008. godine. Broj oštećenih osoba je veći, kao i ukupan iznos koji, prema optužnici, prelazi cifru od pet milijuna kuna. Jučer je na sudu svjedočio Tanjin vjenčani kum William Radoš kojeg je dopratila policija, jer nije primao sudske pozive. Njegova je supruga već svjedočila na ročištu u siječnju ove godine. Radoš je sudu kazao da je Tanji dao na "oplođivanje" oko 60 tisuća eura.

- U više navrata sam joj na ruke predao različite iznose novca i to i kunske i devizne, uglavnom predao sam joj je 60 tisuća eura, a ništa od tog novca mi nije vraćeno. Tanji sam najčešće nasamo  predavao novac na prvom katu PBZ-a u Poreču.

Vjerovao vjenčanoj kumi

Od nje nisam primio nikakve potvrde u vezi predanog novca jer sam joj vjerovao na riječ, pa vjenčana kuma mi je. Govorila mi je da će mi, ukoliko to želim, oploditi novac jer se radi o dobroj zaradi, od 10 do 200 posto. Više puta sam tražio povrat novca na što bi mi govorila da momentalno nema, ili da je blokirano, a do danas mi nije vraćeno ništa, kazao je Radoš.

Kovačić je iznijela primjedbu da je njegov iskaz lažan te ga pitala što je s novcem koji je ona njemu davala. Tanja je također, razočarano, navela da je Radoš večer prije njezinog uhićenja bio njezin gost, da su zajedno jeli palačinke, a da je sljedećeg dana doznala da ju je upravo on prijavio policiji.

Svjedok Michele Orzan kazao je da je Tanji Kovačić predao svoj i novac svojih prijatelja, ukupno oko 100 tisuća kuna. No, prema iskazu koji je dao tijekom prijavljivanja prijevare naveo je da je Tanji, putem Kristine Ferenac, u koverti predao 50.000 kuna. Na upit tužiteljstva Orzan je pojasnio da je pored svog, dao i novac od prijatelja, oko 50 tisuća, a taj je iznos sam vratio prijateljima tako što je podignuo kredit. Svjedok Moreno Krajcar pred sudom je izjavio da je Tanji dao 200 tisuća kuna za neka ulaganja, a od nje nije dobio nikakvu potvrdu o primitku novca. Ni Krajcar dosad nije dobio povrat svoje "investicije". Posljednji je jučer svjedočio Ivan Daus, brat sada pokojnog Franka Dausa koji je Tanji predao 70 tisuća eura. Sudu je kazao da je od brata doznao da mu je Tanja dužna navedeni iznos, te da ga je nagovorila na ulaganje od kojeg će se obogatiti. Kao dokaz da je predao 70.000 eura, Ivan Daus je nakon smrti brata u jednoj ladici pronašao papire koji povezuju Franka s Tanjom. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter