Naiva u Istri: Nagrada "Ljetu"

Izloženo je 40 slika 20 istarskih autora (K. FLEGAR)
Izloženo je 40 slika 20 istarskih autora (K. FLEGAR)

Dvadeseta izložba "Naiva u Istri" pred brojnim je autorima i ljubiteljima ovog specifičnog likovnog izričaja inaugurirana u funtanjanskoj galeriji Zgor murve. Otvorio je akademik Josip Bratulić, koji je to učinio i u njenom prvom izdanju, kad je 21 sliku izložilo tek sedam umjetnika, dok ih je danas prisutno 20, s dvostruko više radova, među kojima su i skulpture od drveta i kamena.

Prvu je nagradu i 3.000 kuna osvojila Marija Peti Božić s uljem na platnu pod nazivom "Ljeto", drugu i 2.000 kuna Duilio Trošt sa slikom "Žetva mog djetinjstva" u istoj tehnici, a treću i 1.500 kuna Mario Mendica za Ženu bez tovara prikazanu tušem. Za reljef u drvu "Jedrenjak Nada" Josip Bilić Gašpar osvojio je četvrto mjesto i 1.200 kuna, za akril "Ribari" Josip Pogorilić petu i 800 kuna te za ulje na platnu "Masline" Ivan Hekić šestu i 500 kuna.

Tako je odlučio žiri u kojemu su bili likovni umjetnik Eugen Varzić, umirovljeni novinar, selektor i autor postava izložbe Robert Buršić, grafička dizajnerica Tea Budiunjaš i direktorica Turističke zajednice općine Funtana Ana Milohanović Čehić. 

"Svih tih godina stvaralaštva, osnovna i temeljna njihova zaokupljenost bio je zavičaj, Istra, pa je stoga i naziv ovog kulturološkog događaja opravdao svoj smisao i djelovanje", napomenuo je Buršić, zahvaljujući umjetnicima na njihovim jedinstvenim motivima i istarskom koloritu kojima rišu i klešu svoj svijet te ga izlažu pogledima javnosti. "Mi stojimo pred ponekad čudnim, ali uvijek čudesnim djelom. Konačno, umjetnici su čuđenje u svijetu", zaključio je.

U jubilarnom izdanju Naive u Istri to su, uz nagrađene, učinili Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Irena Božić, Franko Čitar, Branko Grujović, Maria Luisa Kumar, Marino Lušičić, Anton Meden, Daniel Načinović, Dražen Pačić, Mladen Prodan, Ivan Kićo Tanković, Davorka Tenčić Radočaj i Olga Vicel.

Izložbu je moguće pogledati do 22. rujna, svakodnevno od 18 do 22 sata. (Kristina FLEGAR) 


Podijeli: Facebook Twiter