Nagradeno pedesetak vinara i maslinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Chardonnay obitelji Cossetto iz Kaštelira i cabernet franc Legovina obitelji Legovic iz obližnjih Mekiši najbolje su ocijenjena vina na ovogodišnjoj izložbi vina i maslinovih ulja koja se u povodu Valentinova održala u kaštelirskoj sportskoj dvorani.

Medaljama i priznanjima nagradeno je pedesetak vinara i maslinara koji su na senzornu i kemijsku analizu poslali 56 uzoraka maslinovog ulja i 46 uzoraka vina. Bodovni prag za zlato medu vinarima prošli su još i Silvano Legovic, Andelo Brcic, Damjanic vina, Pino Rossi i Agrolaguna.

Medu maslinarima titula šampiona pripala je obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Biserke Bankovic-Akelic iz Pule s postignutih 90 bodova.

Medu maslinarima zlatom su okrunjeni i ostali predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - Obrad Kocijancic, Marijan Pekica, Maurizio Bartolic, Matteo Belci, Bruna Petrovic, Prekalj, Mario Ritossa, Coop Porec, i Željko Mirkovic Fiore.

Više od 90 posto ulja ove je godine ušlo u kategoriju ekstradjevicanskih. Nešto više od deset posto ocijenjenih vina spada u kategoriju vrhunskih, dok je oko pedeset posto u kategoriji kvalitetnih.

Strucnim komisijama za ocjenjivanje predsjedavale su redovita sveucilišna profesorica Olivera Koprivnjak i znanstvenica Sanja Radeka s poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam.

O nagradi za najbolji dizajn ambalaže odlucila je troclana komisija u sastavu ?anino Božic, Ketrin Milicevic Mijošek i Vladimir Bugarin, a nagrada je pripala Mariju Ferrarinu.


Podijeli: Facebook Twiter