Nagrađeni štediše koji imaju otvoren račun od 1959. godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnim programom u umaškom hotelu Melia Coral svečano je obilježena 60. godišnjica uspješnog rada i poslovanja Istarske kreditne banke Umag d.d. Tom je prigodom banka donirala po 25.000 kuna ustanovama i udrugama: Centru za inkluziju i podršku u zajednici Buje; Društvu distrofičara Istre; Dječjem domu "Ruža Petrović" i Centru za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula. Pored toga banka je odala priznanja i dodijelila zahvalnice trima najvjernijim dugogodišnjim štedišama sa štednim računima otvorenim neprekidno od 1959. godine. Njih je nagradila s 2.000 kuna.

Počeci djelovanja IKB-a datiraju iz 1956. godine utemeljenjem Istarske komunalne banke i štedionice u Puli s osnivanjem filijala, među kojima je bila i filijala Umag, osnovana 10. listopada 1956. Godine 1961. filijale Umag i Poreč prerasle su u samostalne komunalne banke, a već 1965. udružile su se u jedinstvenu bankarsku kuću pod današnjim nazivom Istarska kreditna banka Umag. Vrlo značajno razdoblje za banku predstavlja i kraj 1989. i početak 1990. godine kada banka prerasta u dioničko društvo i postaje jedna od prvih privatiziranih banaka u Hrvatskoj.

Godine 1997., uoči bankarske krize u Hrvatskoj, bilanca banke iznosila je 523 milijuna kuna, a dobit dva milijuna kuna, da bi uoči 60. godišnjice banke bilanca porasla za 2,72 milijarde kuna. Na 30. rujna ove godine bilanca je iznosila 3,25 milijarde kuna, odnosno od početka krize povećana je više od šest puta. Neto dobit za prvih devet mjeseci ove godine iznosi nešto više od 21 milijun kuna, odnosno 10 puta više nego krajem 1997. godine.

U svom 60-godišnjem poslovanju Istarska kreditna banka Umag nikada nije bila blokirana, već je uvijek bila vrlo likvidna i u stalnom uzlaznom trendu uspješnog poslovanja. U petogodišnjem poslovnom razdoblju od 2011. do 2015. godine banka je po prinosu na prosječni kapital bila bolja od bankarskog sektora Hrvatske. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter