Nagrađeni Sadrić, Jovanović i Simović

Župan Flego uručuje nagradu prvonagrađenom Tomislavu Sadriću (D. MEMEDOVIĆ)
Župan Flego uručuje nagradu prvonagrađenom Tomislavu Sadriću (D. MEMEDOVIĆ)

Dodjela nagrada natječaja Građani kreiraju Istrapediu za najbolju natuknicu na temu "Prvi svjetski rat" održana je jučer u sjedištu Istarske županije.

Kako je rekao istarski župan Valter Flego, "Istrapedia, prva regionalna internetska enciklopedija u Hrvatskoj teži sažimanju cjelokupnog znanja o Istri, a djeluje od 2009. godine".

Dostupna jednostavnim klikom

O važnosti Istrapedie govorio je ukratko i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji je istaknuo da je u stalnom rastu, širi se, upotpunjuje i dostupna je svima jednostavnim klikom.

Zadaća natječaja bila je da njegovi sudionici odaberu osobu, pojam, događaj ili nešto po vlastitom izboru što je neposredno ili posredno povezano s Prvim svjetskim ratom u Istri te da to obrade formirajući enciklopedijsku natuknicu. Natječaj je trajao od 22. rujna do 26. listopada, kada je uredništvo zaprimilo 11 radova i deset fotografija.

Radove je potom pregledala komisija u sastavu Graciano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, dr. Bruno Dobrić, viši knjižničar u Sveučilišnoj knjižnici, istraživač, znanstvenik i urednik te dr. Iva Milovan Delić s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

Prvo mjesto je osvojio Tomislav Sadrić, student na petoj godini Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s radom naslovljenim "Talijanski pomorski napad na Poreč (12. lipnja 1916.)", a prva nagrada bilo je prijenosno računalo HP.

Sadrić je rekao da mu je bilo vrlo zanimljivo i poticajno raditi na tu temu, te zahvalio se i Općini Vrsar, čiji je stipendist. Naglasio je da je taj natječaj dobra prilika za sve zaljubljenike u istarsku povijest, za produbiti znanje o određenim temama. "Izrazito detaljan pregled pomorskog napada na Poreč. Izvorno utemeljen, te nudi temeljitu historiografsku analizu i interpretaciju", zaključila je komisija o ovome radu.

Druga je nagrada pripala profesoru povijesti u pulskoj Osnovnoj školi Veli Vrh Igoru Jovanoviću s radom "Školstvo u Istri i stradavanje istarskih učitelja u Prvom svjetskom ratu", a nagrada je Istarska enciklopedija. Jovanović je bio poslovno odsutan. U obrazloženju je prosudbena komisija rekla da je to "jasno i pregledno prezentirana natuknica, temeljena na znanstvenoj literaturi". Treća nagrada, odnosno djelo Renco Kosinožića "Istra" pripala je Bošku Simoviću, zaposleniku Zračne luke Pula s radom "Spomen-ploča s geslom Viribus Unitis u Valturi". Motivacija stručnog žirija ističe da je to napravljeno "enciklopedijski jasno i sažeto, te da su prisutni svi elementi važni za razmatranje i opisivanje valturskoga spomenika".

Otvorena i Facebook stranica

O Istrapediji je govorio i njezin glavni urednik Antonio Giudici koji je istaknuo da je u 2014. godini na portalu objavljeno novih 150 pojmova s još većim brojem slikovnih priloga, a ažurirano je više od 2.000 natuknica, zabilježeno je 122.549 posjeta iz 156 zemalja svijeta, te pregledano gotovo 270.000 stranica.

- Već skoro godinu dana Istrapedia ima svoju mjesečnu rubriku u Glasu Istre, putem koje se njezini sadržaji šire i posežu za sve većim brojem potencijalnih korisnika. Kao dodatno sredstvo promocije u pokušaju da se portal približi mlađim generacijama, otvorena je i Facebook stranica koja je u vrlo kratkom roku premašila brojku od 500 sljedbenika, kazao je Giudici. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter