Nagrađeni "Naseljenici", glazba Gori Ussi Winnetou

Scena iz filma 'Naseljenici - naši novi susjedi s puškama'
Scena iz filma 'Naseljenici - naši novi susjedi s puškama'

Nagrada Salona odbijenih, koja se dodjeljuje iz mase prijavljenih (ove godine 232 filma) a neodabranih filmova za Dane hrvatskoga filma, ove je godine dodijeljena dokumentarcu "Naseljenici - naši novi susjedi s puškama" riječke redateljice Barbare Babačić. Film se bavi problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinskih granica Zapadne obale, te onim što se događa s one strane zida i kako je moguća komunikacija između kamenja i pušaka?

Zanimljivo je i to da glazbu potpisuje pulski Gori Ussi Winnetou i Franci Blašković, scenaristica i montažerka je Ana Jurčić, dok je snimatelj Branko Manzin.

Ova je nagrada je također postala već etablirana i tradicionalna, a nerijetko je kasnije bila i korektiv odukama žirija Dana hrvatskoga filma. Od prvog dana Salona odbijenih to je pokušaj objektiviziranja, ili nužno subjektiviziranog, procesa odabira prijavljenih radova za program konkurencije DHF-a.

Nagrada će laureatima biti uručena na otvaranju 23. DHF-a, a u utorak, 22. travnja osim u video baru "1 na 1" svi zainteresirani moći će ga odgledati u sklopu projekcije nagrađenih filmova u Kinu Studentskog centra u nedjelju, 27. travnja.

Barbara Babačić rođena je u Rijeci 1978. gdje je i diplomirala kulturologiju pri Filozofskom fakultetu, a trenutno pohađa Doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture u Zagrebu. Ovo joj je debitantski dokumentarni film. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter