Nagrađeni Kumpare, Okmaca i Vešligaj

I župan Valter Flego isprobao je jedan auto na struju
I župan Valter Flego isprobao je jedan auto na struju

Priznati pulski skladatelj Branko Okmaca, klarinetist David Kumpare te pijanist Sandro Vešligaj dobitnici su posebne nagrade Glazbene mladeži Split u sklopu ciklusa koncerata "mo. Vinko Lesić" za "Sonatinu za klarinet i klavir". Djelo je Okmaca napisao upravo za Kumparea i Vešligaja te su ga oni praizveli u Glazbeno-scenskoj dvorani Umjetničke akademije u Splitu.

Ciklus koncerata mladih glazbenika "mo. Vinko Lesić" (pokrenut 2012.) zamišljen je kao platforma na kojoj se mladi glazbenici mogu izraziti pred splitskom koncertnom publikom. Glazbena mladež Split pokrenula je ovaj ciklus u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu, Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Splitu te brojnim muzejima i gradskim crkvama, a sve i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. Vrijedne i nadarene glazbenike želi se potaknuti na daljnji rad i usavršavanje pa se ciklusu namijenio i natjecateljski karakter.

Ova nagrada pulskim umjetnicima je posebna u smislu da do sada nije dodjeljivana i skladateljima, već samo izvođačima.

Tako je Okmaca dobio nagradu za djelo, a Kumpare i Vešligaj za izvedbu. Proglašenje je održano preko live streaminga putem FB stranice Glazbene mladeži Split prilikom svečanog koncerta prošlogodišnjih pobjednika u Muzeju Grada Splita u Gotičkoj dvorani.

Stručni žiri 2017. sačinjavali su poznati splitski umjetnici i glazbeni pedagozi: dr. sc. Mirjana Siriščević (predsjednica i stalni član žirija - muzikologinja) i Borna Barišić (stalni član žirija - orguljašica i čembalistica) te gostujući članovi žirija sukladno stručnom području djelovanja; dr. art. Ana Domančić Krstulović (flautistica), dr. sc. Ivana Tomić Ferić (muzikologinja), dr. sc. Davorka Radica (muzikologinja), Gordan Tudor (saksofonist), Nelli Manuilenko (operna umjetnica), Vesna Podrug (pijanistica), Sanja Erceg Vrekalo (operna umjetnica), Marko Zupan (flautist), Igor Smoday (violist), Blaženko Juračić (skladatelj) i Nenad Nikolorić (profesor i dugogodišnji kazališni djelatnik). Svim konertima nazočio je predstavnik Glazbene mladeži Split Marin Kaporelo.

David Kumpare i Sandro Vešligaj, koji su nedavno zajedno muzicirali u sastavu koncertnog ciklusa Pulski umjetnici Puli dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a osim koncertiranjem, zapaženo se bave i pedagoškim radom. Branko Okmaca, kao dirigent, korepetitor i mentor surađuje s brojnim pulskim zborovima i kulturno-umjetničkim društvima, djeluje kao glazbeni pedagog, a višestruko je nagrađen za skladateljski rad. (V. B.)




Podijeli: Facebook Twiter