Nagrađeni istarski vinari i vlasnici restorana

Nagrade magazina Akademiija za životno djelo dobili  Matošević, Kozlović i Coronica
Nagrade magazina Akademiija za životno djelo dobili Matošević, Kozlović i Coronica

Nagrade za najbolje vinare i vlasnike restorana u Hrvatskoj koje je u srijedu u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade dodijelio prvi put magazin Akademija otišle su i u Istru. Nagrade za životno djelo dobili su vinari Ivica Matošević, Gianfranco Kozlović i Moreno Coronica.

- Iskreno, jako sam iznenađen nagradom i nisam ju očekivao.  Izuzetna je čast primiti  nagradu za životno djelo i malo se i uplašite jer pomislite premladi smo za to. Nagradu sam s kolegama dobio za afirmaciju malvazije kao sorte i za pozicioniranje Istre kao vodeće vinske regije u Hrvata. U tom smislu nagrada je jako značajna jer se Istra kao regija od malog ružnog pačeta izuzetno uspjela afirmirati do toga da je istarska malvazija tržišno najvažnije i najznačajnije vino u Hrvata, rekao nam je Matošević.

Ugodno iznenađen nagradom bio je i Moreno Coronica koji je istaknuo da mu je drago što je netko primijetio i shvatio da se u Istri po pitanju vina neke stvari događaju i razvijaju.

- Velika je ovo stvar za Istru, malvaziju i vinarstvo općenito i drago mi je što su ove tri nagrade otišle u Istru. Ono što smo sanjali prije 20 godina, a to je da malvazija postane nešto na hrvatskom i svjetskom tržištu, jest i ostvareno, rekao nam je Coronica.

Nagradu za vino Medea Montiron kao najbolja svježa malvazija berbe 2011. dobila je vinarija Agroprodukt.

- Proizveli smo ograničenu seriju odnosno 12 tisuća boca nagrađene malvazije koja dolazi iz 30 godina starih vinograda. Proizvedena je na samom jugu Istre na tradicionalan način. Vino je macerirano 24 sata i šest mjeseci bilo podvrgnuto metodi surlie, a rezultat je malvazija s tijelom i dušom. Nagrada je samo potvrda našeg rada, truda i ulaganja u vinograde i tehnologiju te edukaciju, rekao je Marko Krstačić iz Agroprodukta.

Vinarija Benvenuti dobila je nagradu za najbolju odležalu malvaziju Anno Domini 2009.

- Uvijek se trudimo proizvesti što bolje vino i nagrada je samo vrh tog truda i velika stvar za nas. Godišnje proizvedemo pet tisuća boca ove malvazije. Inače, godišnja nam je proizvodnja između 50 i 60 tisuća boca, ovisno o godini. Proizvodimo većinom malvaziju, zatim teran i tri desertna vina od prosušenih bobica. Od malvazije proizvodimo svježu, odležalu i desertnu. Osim ove nagrade, dobitnici smo bili i na Vinistri gdje smo dva puta bili šampioni za svježu malvaziju i šampioni za zreli teran te dobitnici velike zlatne medalje za najbolje vino na Vinistri za muškat momjanski, a u decanteru smo bili dva puta osvojili srebro, rekao nam je Nikola Benevenuti.

Nagradu u kategoriji Best Buy za vina čija vrijednost i dostupnost uvjerljivo premašuje njihovu cijenu dobila je Vina Laguna za kvalitetnu malvaziju berbe 2011. i Cabernet Sauvignon 2011.

- Svaka nagrada nas veseli i to je priznanje da smo napravili dobar proizvod. Proizveli smo 400 tisuća butelja navedene malvazije. Mislim da smo pogodili izvanredan smjer malvazije u kojem se ona treba razvijati, a to je mlado, svježe, lepršavo i pitko vino. Ova nagrada samo je potvrda dobro obavljenog posla, rekao je Goran Karmarić iz Agrolagune.

Vinarija Menengheti dobila je nagradu za crveno vino godine za vino Crveno 2009.

Vinarija godine je Koncern Agrokor -vinarija Belje i Laguna koje su pokazale značajan napredak te proizvele vrlo dobra vina.

Posebna nagrada za životno djelo odlazi u ruke Sonje Perić za restoran Valsabbion.

- Razveselilo me ovo priznanje jer je priznanje za postavljene kriterije u novoj hrvatskoj gastronomiji. Drago mi je da smo uspjeli zaraziti, posijati pravo sjeme i postaviti temelje. Ljudi su od pamtivijeka prevaljivali kilometre da dođu do dobre kuhinje, a to vrijedi i danas. Hrvatska gourmet scena ima pred sobom velike mogućnosti i sigurna sam da će se razvijati ka sofisticiranom, ali autohtonom smjeru u smislu kombinacije odlične namirnice, tradicionalnog recepta, maštovitog pristupa, puno ljubavi i nižeg PDV-a, rekla nam je Perić.

Nagrađeni su i restorani Batelina u Banjolama, Damir i Ornella u Novigradu, Čok u Novigradu, Milan u Puli,  Monte u Rovinju, San Rocco u Brtonigli, Zigante u Livadama, te Astarea u Brtonigli, Beccaccia u Valbandonu, Buščina u Svetoj Mariji na Krasu, Divino u Poreču, Martin Pescador u Trgetu, Morgan u Bracaniji, Pergola u Savudriji, Riva u Plominu, Stari podrum u Momjanu, Sveti Nikola u Poreču, Toklarija u Sovinjaku, Wine Vault u Rovinju te Vodnjanka iz Pule.

Nagrade i priznanja uručili su suradnici Instituta za restorane i Vinskog instituta: Davor Butković, Franko Lukež, Zlatko Gall i Klaudio Jurčić. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter