Nagrađeni dokumentarci sa Sundancea na Zagrebdoxu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva dokumentarca nagrađena na netom završenom Sundance Film Festivalu, jednom od najznačajnijih američkih filmskih festivala, bit će prikazana u programima 10. ZagrebDoxa.

Sirijsko-njemački film "Povratak u Homs" (Return to Homs) u režiji Talala Derkija osvojio je veliku nagradu žirija u programu World Cinema Documentary, a snimatelji francusko-finskoga filma "Sreća" (Happiness) Thomas Balmes, koji je film i režirao, i Nina Bernfeld dobili su nagradu za kameru.

Film "Povratak u Homs" sniman je tri godine u sirijskom gradu Homsu. Kako se ističe na stranicama ZagrebDoxa, riječ je o modernom epu o mladosti u ratu i odlukama donesenima na silu. Film prati dvojicu nesvakidašnjih mladića, Basseta i Osamu, od njihovih snova o slobodi i obrane pacifizma do trenutka kada su prisiljeni na drukčije odluke. Film će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa.

Film "Sreća" prikazat će se u programu Happy Dox, a kroz priču o usamljenom osmogodišnjem redovniku Peyangkiju pripovijeda o dolasku električne energije, interneta i prve televizije u butansko seoce Laya.

Festival Sundance, koji je prije trideset godina utemeljio Robert Redford, najveći festival američkog i međunarodnog nezavisnog filma, održan je od 16. do 26. siječnja u Park Cityju u Utahu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter