Nagradene fotografije Igora Zirojevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanin Igor Zirojevic odnio je pobjedu na domacem fotografskom natjecaju za najbolje fotografije nastale prethodne godine. Na natjecaj koji se svake godine raspisuje u sklopu fotografskog festivala Rovinj Photodays pristiglo je ukupno 7.000 fotografija u 11 službenih kategorija.

Zirojevica je medu laureate uvrstio medunarodni ocjenjivacki sud u kategoriji priroda. Plasman je zaslužio zahvaljujuci trima fotografijama snimljenim iz zraka kojima propituje odnos covjeka i prirode, a odlagalište otpada tretira kao prirodni krajolik.

Ostali nagradeni su Barbara Šaric (akt), Darija Cikac (arhitektura), Dinko Cepak (dokumentarna fotografija), Bruna Kazinoti (moda), Smiljka Guštak (portreti), Sanja Bacrach i Mario Krištofic (primijenjena fotografija), Toni Hnojcik (publikacije), Vladimir Kanic (video snimljen fotoaparatom), Hrvoje Slovenc (umjetnicki koncept) i Borko Vukosav, Jelena Blagovic te Petra Mrša, troje najboljih mladih autora.

Izložbu fotografija nominiranih i nagradenih moguce je pogledati u Multimedijalnom centru grada Rovinja do kraja mjeseca.

Medunarodni ocjenjivacki sud vodila je Sandra Vitaljic, a u njemu su bili Ana Opalic, Boris Cjetanovic, Massimo Sordi i Stefania Rossi. Medu velikim brojem radova oni su morali izabrati po troje finalista iz raznih kategorija, a potom i pobjednike. Osim novcanih nagrada, finaliste i pobjednike ocekuje izlaganje u svim vecim gradovima Hrvatske, a potom i uvrštenje u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

O posebnim priznanjima za doprinos u fotografiji ove je godine odlucivao savjetodavni odbor festivala u cijem su radu sudjelovali poznati hrvatski strucnjaci za fotografiju - Dubravka Osrecki Jakelic, Helena Srakocic, Želimir Košcevic, Antun Travirka, Ivica Nikolac, Angelo Božac i Maša Štrbac.

Priznanja su dodijeljena autorima koji su zadužili hrvatsku fotografiju svojim fotografskim i povijesno-umjetnickim radom, a to su Nino Vranic, Mladen Tudor i Nada Grcevic. Dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo je priznati fotograf Frank Horvat, rodom iz Opatije, cija ce se retrospektivna izložba održati u galeriji sv. Tome. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter