Nagrađena fotografska priča o propasti Arena trikotaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarna serija fotografija pulske autorice Snježane Bratanović "Početak i kraj", nastala u siječnju ove godine s osobnom autoričinom željom dokumentiranja jednog razdoblja i potpunog gašenja istarskog tekstilnog diva Modne trikotaže Arena, nagrađena je drugom nagradom na nedavno otvorenom Salonu fotografije Vinkovci 2016, koja je izložena u vinkovačkoj Galeriji fotografija Meraja. Selektor Salona Boris Cvjetanović za ovu je izložbu, od pristiglih 890 fotografija 96 autora, odabrao 103 fotografije devet autora.

Serija fotografija svjedoči o propasti neponovljive i jedinstvene Arena trikotaže, tvornice koja je punih 65 godina bila pokretač života i tekstilni spomenik našeg grada, a nakon propasti 2014. godine veliko industrijsko groblje devastiranih i opustošenih hala. Seriju fotografija "Početak i kraj" prati i istoimeni video uradak dostupan na youtubeu. Fotografskom pričom autorica je nastojala povući paralelu između zlatnog vremena kada je ova tvornica zapošljavala naše bake i majke, djedove i očeve i današnjeg vremena stečaja, otkaza, rasprodaje i kraja.

Snježana Bratanović kaže: "Rušiti je vrlo jednostavno, kao i prepuštati zaboravu i nebrizi, ali graditi… e, to je puno teže! Svjesna neponovljivosti trenutka, s fotoaparatom u ruci , napokon sam dobila priliku ući u arhitektonski kameleon, glavnu zgradu nekadašnje Modne trikotaže Arena u Puli. Zgrada ogoljelih interijera, rasprodane imovine, devastiranih hala duhova, ukazivala je na ne tako davnu prisutnost života, najdugovječnije i jedine istarske modne kuće, koja je u zlatno doba nosila naziv Arena trikotaža. Video uradak nastao je iz potrebe svojevrsnog oživljavanja sjećanja neponovljive i jedinstvene Modne trikotaže Arena". Autorica se posebno zahvaljuje bivšim radnicima Modne trikotaže Arena Vesni Mršić i Mladenu Vučkoviću koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta, ali i Ranku Šajfaru, čija je glazba u video uratku dala novu dimenziju cijeloj priči te Marku Kuzmanoviću za video montažu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter