Nagrade za Remigia Grizonica i Ivana Balica Cobru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom novonastalih radova i dodjelom nagrada sinoc je na terasi Zajednice Talijana završio peti novigradski Foto ex tempore u organizaciji ZT-a, Udruge fotografa Istre i lokalne Turisticke zajednice. Sudjelovalo je pedesetak fotografa iz Hrvatske i inozemstva, a uz njih i cetrdeset istarskih umjetnika i «obicnih» Novigradana koji su na ulicama svog grada utjelovili plemice, dame i razbojnike za potrebe snimanja na temu «Venecijanska povijest Istre».

Prvonagradenu fotografiju potpisuje Zagrepcanin Ivan Balic Cobra, iza kojega su se redom klasificirali Imrana Kapetanovic iz Sarajeva (ciji je drugi rad i pohvaljen) i Igor Opassi iz Izole. Na temu spilja, realiziranu u Mramornici i Baredinama, najuspješniji je bio Remigio Grizonic iz Izole, ispred Giordana Panica iz Vinkovaca i Bojana Bonifacica iz Krka, dok je pohvaljen Pazinac Zoran Kuhar. Odluku je jednoglasno donio strucni žiri u sastavu Marino Baldini, Nikica Badrov i Umberto Pellizon, birajuci u prvom slucaju «inserte koji pored tehnicke kvalitete i likovno formalne vrijednosti pobuduju osjecaje», a u drugom «fotografije inventivne tehnicke izvedbe». Publika je, pak, glasajuci na licu mjesta i putem interneta Vox populi pobjednikom proglasila Alda Consanija iz Italije.

Osim vrijednih nagrada sponzora, šest slavljenika dobilo je i originalne simbolicne trofeje, autorsko djelo poreckog umjetnika Silvija Živkovica, koji im je na tanjurima, popracenim beštekom, «na konzumaciju» ponudio po krišku pravog fotoaparata netom raskomadanog fleksericom! «Njegov performans podsjeca na vrlo znacajan kulturni projekt nastao krajem devedesetih u nekadašnjem kultnom poreckom Atelieru I, a govori o esencijalnoj tematici odnosa prema umjetnosti u našim prostorima", rekao je povjesnicar umjetnosti Marino Baldini. Istaknuo je i da je izuzetno znacajno to što se svake godine ukljucuje sve više subjekata i jaca povezanost ex temporea s turistickim stvarnostima, prirodnim ljepotama, poviješcu, umjetnošcu, folklorom i obicajima Novigrada i Istre.

Idejna zacetnica manifestacije, ciji su ciji su pokrovitelji Grad Novigrad, Istarska županija, Talijanska unija iz Rijeke i tršcansko Narodno sveucilište, voditeljica fotosekcije ZT-a i tajnica UFI-ja Miranda Legovic, naglasila je da se sve više kvalitetnih autora odaziva njihovom pozivu, a to je vidljivo i iz izloženih ostvarenja koja ce vec tijekom ovog tjedna biti predstavljena u rijeckom K.U.N.S.-u. Organizacijska mašina se još nije ni ohladila, no vec su pocele pripreme za iducu godinu u kojoj ce tema biti tok rijeke Mirne, najavila je Legovic.


Podijeli: Facebook Twiter