Nagrade za najljepše okućnice u Novigradu

Nagrađene vlasnice najljepših okućnica u Novigradu (K. FLEGAR)
Nagrađene vlasnice najljepših okućnica u Novigradu (K. FLEGAR)

U povodu Dana grada i novigradskog zaštitnika svetog Pelagija vlasnicama najljepših okućnica uručene su nagrade i priznanja lokalne Turističke zajednice.

Odlukom komisije u kojoj su uz zamjenicu direktorice TZ-a Michelle Babić bili Anđelka Ičin Zugan  iz komunalnog poduzeća Neapolis i Dalibor Vošten iz gradskog komunalnog odjela po 500 kuna su dobile Nerina Beletić, Marija Fatorich, Ljudmila Festa, Anita Kopač, Dunja Mazić, Alma Mendica, Rita Paulović, Đeni Peroša, Branka Stankić i Fumica Živulić, a po 250 Giuliana Benjak, Silvana Giurgievich, Vesna Jurić, Adila Jakupović, Bruna Knapić, Diana Lubiana, Božica Novaković, Tereza Pasuli, Sanja Petek i Vesna Zimaj.

Nagrade i priznanja uručili su Michelle Babić i predsjednik TZ-a gradonačelnik Anteo Milos na prigodnoj svečanosti u Muzeju Lapidarium.

- Ova tradicionalna akcija simboličan je način da vam zahvalimo što brigom o svojim okućnicama i najbližem okolišu, brinete i o izgledu našega grada u cjelini i kakav će on dojam ostaviti na naše turiste, rekla je Babić. Miloš je istaknuo da su vlasnici najuređenijih okućnica dali važan doprinos da Novigrad prošle godine osvoji nagradu Plavi cvijet srebrnog sjaja za uređenost mjesta. (K. FLEGAR)

Novigrad: Procesija i kampelanje za sv. Pelagija

Procesija s kipom i moćima svetog Pelagija, novigradskog patrona, krenula je danas iz crkve Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela praćena suncem, nakon snažnog proloma oblaka. Najavilo ju je kampelanje, melodična svečana zvonjava s novigradskog zvonika, a zaključena je u župnoj crkvi gdje je svečanu svetu misu na hrvatskom i talijanskom jeziku predvodio biskup porečki i pulski Dražen Kutleša, uz kojega su bili župnici Luka Pranjić (Novigrad), Milivoj Koren (Labin), Mladen Juvenal Milohanić (Buje), Ante Jukopila (Oprtalj), Željko Rajičić (Brtonigla) i Mirko Vukšić (Materada).

Kip sv. Pelagija nosili su članovi DVD-a Neapolis dok je pjesmu vjernika poveo župni zbor na čelu s Dariom Bassaneseom. Koncelebriranoj su misi prisustvovali brojni ovdašnji i iseljeni Novigrađani, među kojima gradonačelnik Anteo Milos i njegova zamjenica Sonja Šikanić, te njihovi gosti.

Nakon mise vjernici su cjelivali i klanjali se moćima gradskog patrona. Vlč. Luka Pranjić zahvalio je svima koji su sudjelovali u svetoj misi i dali svoj doprinos tradiciji do koje Novigrađani posebno drže, a među njima i Mariji Krebel koja je obnovila staru zastavu sv. Pelagija. Uslijedilo je druženje uz kolače i osvježavajuća pića ispred crkve. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter