Nagrade za legendarne Atomce i Let 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djelovali su kao lakmus papir hrvatskom društvu, kroz kazališnu i glazbenu umjetnost opipavali granice predrasuda i kreativno nadilazili i njih i sami sebe, uspjeli su tijekom tri desetljeća održavati svježinu i inovativnost - a za sve ovo kultna riječka grupa Let 3 nagrađena je u ponedjeljak Nagradom Hrvatske glazbene unije za izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni. Ovo priznanje struke dodijeljeno im je u ponedjeljak na Sjednici HGU-a u dvorani Matis.

Jedinstvenost

- Sastav je od početka djelovanja pratila osobita pažnja onoga dijela rock poklonika koji su odmah bili očarani jedinstvenim scensko-glazbenim kvalitetama Riječana. Krug štovatelja stalno se širio, a ubrzo je javnost postajala svjesna da Let 3 nisu samo bizarni, bučni čudaci nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava. Nakon početne fascinacije onime u čemu je Let 3 doista neponovljiv (fantastičan image i sceničnost) postajale su vidljivije i ostale kvalitete sastava - izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo te dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih istupa općenito, ističe se u obrazloženju ovog priznanja.

Navodi se tu još i specifični "letovski" humor s naglašenim osjećajem za bizarno, što dobro ilustrira i njihov posljednji album "Angela Merkel sere".

U kategoriji grupe, riječkim rokerima društvo pravi Atomsko sklonište, nagrađeno za 40 godina javnog umjetničkog djelovanja.

- Pulski sastav Atomsko Sklonište jedna je od najznačajnijih grupa svoga vremena, a njezina povijest predstavlja možda najkompleksniju i najupečatljiviju priču ispričanu na ex-Yu rock prostorima, ističe se, uz ostalo, u obrazloženju nagrade Glavnog odbora HGU-a kojeg prati i sveobuhvatna biografija benda koji djeluje u Puli od 1977. godine. Glazbenu povijest Atomaca su uz Bruna Langera (bas-gitara, vokal), ispisivali: Boško B. Obradović - (tekstopisac), Sergio Blažić (vokal), Saša Dadić (bubnjevi), Dragan Gužvan (gitara), Eduard Kancelar (klavijature), Rudolf Grum (prateći vokali), Paul Bilandžić (klavijature), Zdravko Širola (bubnjevi, klavijature), Nikola Duraković (bubnjevi), Ranko Svorcan (gitara), Stjepan Bobić Stipe (bubnjevi) i Aleks Černjul (gitara).

Posebne zasluge

Nagrađena je i kaštelanska klapa Cambi, a nagrada u kategoriji pojedinci dodijeljena je pak Branku Pajiću, također povodom 40 godina djelovanja, za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni, te Remiju Kazinotiju. Posebnim priznanjem HGU-a ovjenčan je klub Kset koji ove godine obilježava 40 godina djelovanja.

- Prepoznavanjem rada i nagrađivanjem članova, ali i drugih koji doprinose razvoju struke, dio je dugogodišnje prakse HGU-a koja već niz godina nagrađuje fizičke i pravne osobe, posebno zaslužne za ostvarivanje ciljeva HGU. U proteklih devetnaest godina (od 1997. - 2016.) ukupno su dodijeljene 154 nagrade, istaknuo je Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a. (M. HRGOVIĆ, B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter