Nagrade za hrvatske animatore

'Wiener Blut' Zlatka Boureka i Pavla Štaltera - Grand prix Međunarodnog festivala animiranog filma Banjaluka 2015.
'Wiener Blut' Zlatka Boureka i Pavla Štaltera - Grand prix Međunarodnog festivala animiranog filma Banjaluka 2015.

Animirani film "Wiener Blut", u režiji Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, osvojio je Grand prix upravo završenog Međunarodnog festivala animiranog filma Banjaluka 2015., dok su još dvije nagrade dodijeljene Marku Meštroviću za film "Levitacija" i Chintis Lundgren za "Život s Hermanom H. Rottom". Također, na nedavno održanom 19. međunarodnom videofestivalu Videomedeja 2015. jedno od priznanja dobila je Lea Vidaković za film "Široki krajolik – porculanske priče", izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

U izvješću se ističe da je žiri Međunarodnog festivala animiranog filma Banjaluka 2015., koji se održao od 23. do 28. listopada, u sastavu Jelena Bešir (Srbija), Melina Alagić (Bosna i Hercegovina) i Božidar Trkulja (Hrvatska), dodijelio Grand Prix filmu "Wiener Blut" Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, nastalom u produkciji Zagreb filma. "To je film koji se hrabro suočava s jednom povijesnom, ali i osobnom traumom. Obilježava ga snažan kolorit, mnoštvo metafora i simbola, ali i dosljednost autorskog likovnog izričaja koji traje više od pola stoljeća", obrazložio je žiri.

Nagradu za kreativnost i umjetnički izraz osvojio je film "Levitacija" Marka Meštrovića, nastao u produkciji Kreativnog sindikata, a posebno priznanje dodijeljeno je i estonsko-hrvatskom filmu "Život s Hermanom H. Rottom" redateljice Chintis Lundgren, nastalom u produkciji estonskog studija Chintis Lundgreni Animatsioonstuudio i koprodukciji Adriatic Animationa iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios. "Riječ je o jednom vrlo duhovitom filmu koji koristi stilizaciju i karikaturalnost kako bi se bavio temom muško-ženskih odnosa, sazrijevanja i promjene lika, pitanjem kompromisa i identiteta", naveo je žiri. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter