Nagrade odnijeli Buzet, Umag i Rovinj

Vili Bassanese, Siniša Žulić i Marko Paliaga na dodjeli priznanja
Vili Bassanese, Siniša Žulić i Marko Paliaga na dodjeli priznanja

Na završnoj konferenciji Projekta INpuls održanoj u organizaciji Udruge gradova, danas su u Zagrebu dodijeljene nagrade za najbolje prakse u jedinicama lokalne samouprave. Grad Buzet dobitnik je priznanja za najbolju praksu u kategoriji Grad gospodarstva i to za projekt InCity realiziran tijekom prošle godine. Projektom InCity ostvaren je učinkovit i održiv socijalni dijalog između gospodarstvenika i javne uprave te uključenost gospodarstvenika u kreiranje mjera za poticanje poduzetništva, realizaciju projekata poduzetničke infrastrukture, kreiranje proračuna, programa za mlade poduzetnike.

Izniman poticaj

- Izrazito smo ponosni što smo prepoznati i nagrađeni upravo u kategoriji Grad gospodarstva. Projektom InCity, ali i drugim projektima i programima nastojimo razvijati i unaprijediti razvoj buzetskog gospodarstva, a mjerama i poticajima kreiranima u suradnji s našim gospodarstvenicima dodatno potičemo njihovu konkurentnost na tržištu. U posljednjih smo nekoliko godina smanjili broj nezaposlenih na oko dva posto i po tome se svrstali u sam vrh u Republici Hrvatskoj. Ova je nagrada izniman poticaj za nastavak odlične suradnje s buzetskim gospodarstvenicima i zajedničko osmišljavanje budućih projekata, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić kojemu je uručena nagrada Grad gospodarstva.

Krajnji rezultat nagrađene buzetske prakse u 2016. godini, rekao je Žulić, bio je otvaranje 40 novih obrta i tvrtki te milijun kuna uloženih u gospodarstvo putem predloženih mjera i poticaja, koje je koristilo preko 100 gospodarstvenika. Projekt InCity financiran je iz programa Europski socijalni fond ("Jačanje socijalnog dijaloga - faza II") i to u 100 postotnom iznosu.

Gradovi u Republici Hrvatskoj nominirali su 33 primjera inovacija i najbolje prakse u radu gradske uprave za priznanja INpuls u kategorijama Grad gospodarstva - za poticanje gospodarskog razvoja, Grad sinergije - za suradničke projekte države i grada, Grad građana, Grad kreative i Grad sporta te posebna nagrada publike. Od istarskih gradova, Umag je nagrađen u kategoriji Grad sinergije za praksu "Umag - primjer dobre suradnje". Grad Umag zasigurno prednjači na listi gradova koji su uspostavili dugoročnu suradnju s državom i maksimalno iskoristili potencijal kako europskih, tako i državnih fondova za niz projekata; program društveno poticane stanogradnje, projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada Donji Picudo - Istok u sklopu mega projekta "Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.", izgradnja sortirnice i pretovarne stanice, izgradnja gradske zaobilaznice, izgradnja novih vrtića i škola, razvoj poduzetničke zone, vodozaštitni i kanalizacijski sustav.

- Nagrada je potvrda realizacije projekata ukupno vrijednih dvjesto i pedesetak milijuna kuna. Kada smo shvatili da gradski proračun ne može izdržati naše potrebe poslužili smo se alternativom, a to je suradnja s državnim i europskim fondovima. U proteklih par godina realizirali smo niz projekta vrijednih stotinjak milijuna kuna, a pri kraju je realizacija zadnjeg projekta vrijednog sto i pedesetak milijuna kuna kojeg ćemo dovršiti u narednoj godini, izjavio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Rovinj je dobitnik nagrade publike za praksu pod nazivom "Smart Rovinj - Rovigno". Glasovanje za nagradu publike u sklopu projekta Inpuls završeno je krajem veljače, a Rovinj je najviše glasova sakupio upravo ovim pametnim IT sustavom koji omogućava građanima Rovinja slanje sugestija i prijavljivanje raznih problema koje uočavaju u svojem okruženju. Njegova je primjena započela 2015. godine, a sustav trenutno koristi 4.000 građana. Uvođenjem ove aplikacije ubrzava se proces komunikacije građana i institucija te se uočeni problemi rješavaju u najkraćem mogućem roku. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter