Nagrade GI: Branki i Franki po 25.000 kn u Mimi

Petogodišnja Nicole Jugovac iz Pule sreću je donijela Franki Grgorović
Petogodišnja Nicole Jugovac iz Pule sreću je donijela Franki Grgorović

Dvije nagrade u pojedinačnom iznosu od 25 tisuća kuna za izbor robe u trgovini namještaja Mima otišle su večeras u Pulu, na izvlačenju dobitnika 108. nagradne igre Glasa Istre "Nagrade ljetne za čitatelje sretne", koja je trajala od 2. do 24 kolovoza.

Izvlačenje je održano na placi u Savičenti, premijerno u 15-godišnjem "stažu" nagradnih igara Glasa Istre.

Petogodišnja Nicole Jugovac iz Pule sreću je donijela Franki Grgorović iz Pule s adresom Štinjanska cesta 1. Drugu dobitnu omotnicu izvukla je 10-godišnja Anamarija Tomišić iz Tomišići i 25 tisuća kuna donijela Branki Fiorido s adresom Karlovačka 7, također iz Pule.

Za regularnost izvlačenja brinulo se tročlano povjerenstvo u sastavu Mirjana Perković Melon, rukovoditeljica Službe promocije Glasa Istre, Dean Pustijanac, direktor TZ-a Svetvinčenat i članica savičentskog KUD-a Katarina Matijaš.

Nova nagradna igra počinje u petak, 6.rujna, a čitatelji će moći ponovno sakupljati kupone, ovaj put njih 25, te se uključiti u utrku za glavnu nagradu - škodu fabiju.

Izvlačenje dobitnika nagradne igre Glasa Istre, zajedno s Mrkatom istrijanskega dela koji se paralelno odvijao, pokazalo se dobitnom kombinacijom za zabavu u nedjeljno poslijepodne i večer. Prije i poslije izvlačenja publiku je zabavljao etno-folk bend Šćike, čijih sedam članova dolazi iz Pićna, Kršana i Pule. Osnovani su 2006., a sviraju tradicijsku glazbu prilagođenu današnjem vremenu. Članovi su Zoran Karlić (vokal, sopele, mih, volarice, sopelice, klarinet), Armin Poldrugovac (vokal, bajs i bas gitara), Dorijan Floričić (harmonika, bajs, udaraljke), Masimo Fornažar (trieština, harmonika), Milan Grbić (violina), Moreno Marušić (bubnjevi) i Ratko Barać (gitara).

Program manifestacije Mrkat istrijanskega dela počeo je još u 14 sati predstavljanjem starih istarskih zanata i izložbom suvenira te nastupom KUD-a Savičenta i pljočkanjem u Žlinji. Da se placom i zapleše pobrinuli su se svojim nastupom KUD-ovi Savičenta, Dvigrad i Cere.

Na Mrkatu se predstavilo 32 izlagača ručno izrađenih proizvoda iz istre te pet zanatlija. Jedan od njih je i Valter Hekić iz Svetog Petra u Šumi, koji je posjetitelje oduševljavao svojim predmetima od kovanog željeza. Našla se tu velika stolica, kovana bez vara, kao i ogroman ključ težine oko pet kilograma, kovane ruže, satovi, svijećnjaci, grana s kivijem, kovana kravata.

Romano Mofardin iz Barata nudio je kuhače, bukalete, kosiriće... od drveta ruja. Na štandu domaćeg voća i povrća Motovunci su prodavali grah, kukuruz, šljive, pomidore, luk, česan, smokve... Kako se izrađuju pljukanci, ali i kruh s lavandom, ružmarinom, ulikom… pokazala je gospođa Aleksandra Pekica iz Pekici.

- Za pljukance treba brašna, mlake vode, mrvicu soli i malo ulja. Zatim se umijesi tijesto, koje ne treba biti ni tvrdo ni meko. Mijesi se dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju; dobro je pustiti da odstoji sat vremena, ali nije nužno. Zatim se kidaju komadići i rade zmijice koje se kuhaju oko 20 minuta, rekla nam je gospođa Pekica.

Mogli su se kupiti i proizvodi od lavande, meda, flambirane smokve, istarski ovčji sir te bezbroj raznoraznih rukotvorina.

Vrlo zanimljiv je bio i tematski park u kaštelu Morosini-Grimani, gdje su posjetitelji uživali u gađanju lukom i strijelom, kmetskom stolcu, a najmlađi na drevnom vrtuljku. (T. GRBIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter