Nagrade "Faunu", "Stolu", "Slijepcu" i "Jednom mrtvom čovjeku"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stručni tročlani žiri 23. PUF-a kojeg su činili su teatrologinja, kazališna kritičarka i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Nataša Govedić, glumica Kamernog teatra 55 u Sarajevu Sabina Bambur i teatrologinja i kazališna kritičarka Dubravka Lampalov sinoć je odabrao najbolje predstave na ovom međunarodnom kazališnom festivalu koji je trajao od subote.

Cjelovitost i zaokruženost

Na ceremoniji dodjele nagrada održanoj u festivalskom klubu predsjednica žirija Nataša Govedić dodijelila je nagradu Kaplja predstavi "Popodne i večer jednog fauna" koju je izveo Artour Astman iz izraelskog kazališta Clipa Theatre. Nagrada Vjetar došla je u ruke lutkaru i glumcu Iliji Surli iz nizozemske kazališne skupine Duda Paiva Company za izvedbu predstave "Slijepac". Nagradu Munja preuzeo je Aleksandar Švabić kao redatelj predstave "Jedan mrtav čovjek" koju su fantastično izveli glumci Teatra &TD, dok je nagrada Oblak dodijeljena poljskoj interdisciplinarnoj skupini Karbido iz Varšave za izvođenje glazbeno-scenskog djela "Stol", a preuzeo ju je jedan od članova skupine Igor Galikowski.

Oblak je nagrada za scensko promišljanje koje svojom cjelovitošću i zaokruženošću ostaje središnjim i prestižnim ukrasom "Kazališnog neba PUF-a". Vjetar je nagrada za istraživačke dosege koji naslućuju promjenu i donose svježinu "Kazališnom nebu PUF-a". Kaplja je nagrada za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na "Kazališnom nebu PUF-a", a Munja se dodjeljuje za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta (glazba, scenografija, kostimografija…).

Biti još bolji

Tročlani studentski ocjenjivački sud koji su činili Ingrid Španić, Tatjana Tomić, Josip Kovačić dodijelio je nagradu Spasko predstavi "Popodne i večer jednog fauna".

Skulpture koje predstavljaju PUF-ove nagrade izrađuje pulska akademska kiparica Roberta Weissman Nagy, a dobitnicima ih daruje Grad Pula.

- Nadam se da ćemo biti još bolji, ako ne u Puli, onda u nekom drugom gradu, poručio je na kraju umjetnički direktor festivala Branko Sušac.

"Stol" je u INK-u otvorila zadnju večer 23. PUF-a i bilo bi ga najlakše nazvati koncertom u kojem četiri izvođača koriste stol kao glavni instrument, pomažući se pritom gudalom, čašama, žicama itd., a pritom nadahnuće dolazi iz djela jednog od najutjecajnijih skladatelja i kompozitora 20. stoljeća Johna Cagea. Ima ovdje i teatarskih elemenata, priče koja čeka da je netko otkrije poput broda od papira koji će se na kraju otisnuti na pučinu praćen hukom vjetra. Radi se o svakom slučaju o dobrodošlom osvježenju na PUF-u.

Ovogodišnji PUF su zatvorili Talijani i to Teatro dei Venti, inače stari znanci koji su se i ovaj put predstavili namjernoj i slučajnoj publici na Forumu kroz predstavu "Simurgh". Ovaj put posegnuli su u perzijsku pjesmu "Konferencija ptica" Farida al-Din' Attara iz 1777. koja se bavi padom "grada ptica" među ljude te rođenje njihovog mentora Simurgha. Više od same priče pažnju plijeni atraktivna scenografija i vješti glumci i glumice koji hodaju na štulama. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter