Nagrada Zlatni zub za dugovječne "Stilske vježbe"

Prvu nagradu, najjači i najduži pljesak dobile su "Stilske vježbe" (D. ŠTIFANIĆ)
Prvu nagradu, najjači i najduži pljesak dobile su "Stilske vježbe" (D. ŠTIFANIĆ)

Ovogodišnju nagradu sedmog porečkog Festivala smijeha i komedije Zlatni zub osvojila je predstava "Stilske vježbe" zagrebačkog kazališta Planet Art u režiji Tomislava Radića s Perom Kvrgićem i Lelom Margitić. Riječ je o najdulje izvođenoj predstavi na svijetu s istom glumačkom postavom, Kvrgićem i Margitić, koji su je svojom virtuoznošću vinuli u svjetsku kazališnu povijest. Publika je predstavu ocijenila najboljom - nagradivši je najsnažnijim aplauzom - među šest prikazanih tijekom ovogodišnjeg Zlatnog zuba.

Drugo mjesto i nagrada Srebrni zub pripala je predstavi "Partija remija" glumačke družine Histrion u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Branke Cvitković i Žarka Potočnjaka. Nagrada Pokvareni zub niti ove godine nije dodijeljena, iako je simpatični voditelj svečanosti dodjele Boris Kosmač u šali poželio da baš on dobije ovu nagradu.

Na sinoćnjoj dodjeli nagrada u porečkom kazalištu Kosmač i Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, u čijoj je organizaciji održan festival, pobjednike su o nagradama obavijestili telefonom. Marko Torjanac, ravnatelj kazališta Planet Art, i Igor Rogina iz Histriona nisu krili zadovoljstvo, pogotovo jer su im ove nagrade publike, koja je jačinom i duljinom pljeska mjerenim tzv. pljeskometrom ocjenjivala predstave, kako su rekli, posebno drage. Kosmač se sam obvezao nagrade uručiti pobjednicima po dolasku u Zagreb.

"Stilske vježbe" lani su obilježile 45. godišnjicu izvođenja, a posebnost je i to što je ovogodišnje porečko prikazivanje Kvrgić odradio upravo na svoj 87. rođendan.

Dodjela nagrada održana je u kazališnoj dvorani nakon održavanja posljednje predstave ovogodišnjeg festivala "Amateri" Knap kazališta, crne komedije nastale na tekst Borivoja Radakovića koja na izvrnut i ekscentričan način progovara o neuralgičnom punktu naše svakodnevice - siromaštvu koje poput raka izjeda ljudsko dostojanstvo i moral. Glavne uloge u predstavi tumače Ranko Zidarić, Goran Grgić, Vilim Matula i Petra Duigandžić.

Na programu ovogodišnjeg Zlatnog zuba našle su se još i "Postdiplomsko obrazovanje" Binocular teatra, "Njuške" teatra Exit, te "Harem" teatra Moruzgva. Sve su predstave zabilježile izuzetnu posjećenost, pa su tako za svaku bile osposobljenje i pomoćne stolice u kazalištu.

Festival Zlatni zub održava se pod pokroviteljstvom Grada Poreča i Istarske županije, te uz pomoć sponzora. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter