Nagrada za promicanje europske ideje Pusić i Kosor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i bivša premijerka, a sada saborska zastupnica Jadranka Kosor primile su u četvrtak u Zagrebu nagradu Elemer Hantos za svoj izniman doprinos europskoj integraciji Hrvatske i razvijanju dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Nagradu Elemer Hantos dodjeljuje Srednjoeuropska zaklada iz Zuericha za promicanje ekonomske i političke suradnje u središnjoj i istočnoj Europi. Ovo je prvi put da je dodijeljena ženama i prvi put iz Hrvatske. Među uzvanicima na dodjeli u Kući Europe bio je i predsjednik države Ivo Josipović.

Predajući nagradu u ime odbora zaklade profesor Stefan Messman, koji ju je sam dobio 2006., istaknuo je da se Pusić i Kosor time želi odati priznanje za njihov izniman doprinos ulasku Hrvatske u EU i razvijanju dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Zahvaljujući na nagradi Vesna Pusić istaknula je da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju bio zajednički cilj cijelog društva. Europska unija jamči trajan mir, kazala je te dodala da je za Hrvatsku i zemlje u regiji to jako važno jer su ne tako davno na svojoj koži iskusile rat i naučile da u ratovima društva uvijek gube.

Glavna zadaća pred Hrvatskom, po njezinim riječima, sada je razvoj države koja služi i treba služiti svojim građanima i u tome treba ustrajati.

Jadranka Kosor također je istaknula da je europska integracija Hrvatske rezultat opredjeljenja cijelog društva za europsku budućnost. Kazala je da je ponosna što je Hrvatska postala 28. država članica, a hrvatski 24. službeni jezik Europske unije, koja je okvir izvan kojeg više neće moći djelovati niti jedna politika.

Čestitajući na nagradi, predsjednik Ivo Josipović kazao je u izjavi za novinare da je nagrada veliko priznanje ne samo Vesni Pusić i Jadranki Kosor nego i Hrvatskoj.

- Činjenica da su upravo one dobile nagradu za naš europski put, za suradnju sa susjedima, za mirotvorstvo najbolje govori što jest hrvatski put i što on treba biti u budućnosti, kazao je.

- Isto tako, pokazalo se da se, iako pripadaju različitim političkim opcijama, jer je jedna od njih uvijek bila u oporbi, a druga na vlasti, oko najvažnijih nacionalnih ciljeva može i mora naći jedinstvo. Mislim da ima i drugih pitanja osim europskih u kojima bi odgovorni političari trebali graditi konsenzus", kazao je Josipović, izražavajući nadu da će Hrvatska imati snage nastaviti putem za koji se one zauzimaju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter