Nagrada za projekt Gradske knjižnice Labin

Nova Gradska knjižnica u Labinu otvorena je 2013.
Nova Gradska knjižnica u Labinu otvorena je 2013.

Dobitnici Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo za 2013. godinu su književnik Tonko Maroević, pijanistica Pavica Gvozdić, redatelj Nedjeljko Dragić, likovni umjetnik Mladen Stilinović, glumac Božidar Boban te arhitekt Radovan Delalle, priopćilo je jučer Ministarstvo kulture.

Nagradu "Vladimir Nazor" dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj. Odluke o dobitnicima donio je Odbor Nagrade, na čelu s akademikom Milivojem Solarom, na sjednici 26. svibnja 2014., navode iz Ministarstva kulture.

Na području književnosti nagradu za životno djelo dobio je akademik Tonko Maroević, pjesnik, esejist i prevoditelj, a godišnju nagradu dobio je Milko Valent za roman "Umjetne suze".

Za filmsku umjetnost nagradu za životno djelo dobio je Nedeljko Dragić, redatelj, autor crtanih filmova, karikatura i stripova, dok je godišnja nagrada dodijeljena Veliboru Jelčiću za režiju filma "Obrana i zaštita".  

Na području likovne i primijenjene umjetnosti nagrada za životno djelo pripala je postkonceptualnom umjetniku Mladenu Stilinoviću, a godišnja nagrada Damiru Sokiću za retrospektivnu izložbu "Slijepe ulice".

Za kazališnu umjetnost nagrada za životno djelo dodijeljena je glumcu Božidaru Bobanu, dok je godišnju nagradu dobio Balet HNK-a u Zagrebu za predstave u 2013. godini

U arhitekturi i urbanizmu nagrada za životno djelo pripala je arhitektu i urbanistu Radovanu Delalleu, a godišnja nagrada Ivani Žalac, Margiti Grubiša, Damiru Gamulinu, Marinu Jelčiću, Zvonimiru Kralju i Igoru Presečanu za Gradsku knjižnicu Labin.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja. 

Nagrade Vladimir Nazor bit će uručene 18. lipnja u Muzeju Mimara u Zagrebu, najavilo je Ministarstvo kulture. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter