Nagrada za dva desetljeća poduzetništva

Istarske Kružice na proslavi Svjetskog dana poduzetnica
Istarske Kružice na proslavi Svjetskog dana poduzetnica

U povodu Svjetskog dana poduzetnica, Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG u zagrebačkom hotelu Hilton održala je svečanost na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade za poduzetnicu i menadžericu godine, te poduzetnicu u kategoriji socijalnog poduzetništva. Poduzetnicom godine proglašena je Vesna Grubešić, osnivačica obiteljskog obrta za preradu kravljeg i ovčjeg mlijeka i mliječnih proizvoda iz Loborike.

Grubešić je prilikom preuzimanja nagrade navela da joj je drago što je nagrada dodijeljena upravo za proizvodnu djelatnost koja je inače "muški teritorij".

Dva desetljeća biznisa

- Poduzetništvom se bavim više od 20 godina tijekom kojih smo iz malog biznisa narasli u veliki obiteljski posao. Nije bilo lako, iza nas je puno mukotropnog rada i truda, ali nadam se da će moj uspjeh biti inspiracija drugim ženama da se uspjeti ipak može, navela je Grubešić zahvaljujući se na potpori svojoj obitelji.

Kako je ispričala, u biznis je ušla sasvim slučajno, a sve je počelo kada je njezina kćer za rođendan dobila kozicu.

- Jedna koza prerasla je ubrzo u 80, a onda kada sam ja dobila prvu kravu, njihova je brojka ubrzo narasla na 20, ispričala je Grubešić, dodajući da trenutno imaju 19 zaposlenih, njihovi sirevi dobivaju brojne nagrade na raznim smotrama, u sklopu imanja imaju i ugostiteljski objekt, ali i nekoliko trgovina, te dvije pokrene trgovine kojima obilaze sajmove.

Poduzetnica u kategoriji socijalnog poduzetništva je Irena Orlović iz Splita, koja je kao roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju, uvidjela da u Hrvatskoj nedostaje literature koja bi pomagala roditeljima u sličnoj situaciji, okupila stručni tim i pokrenula izdavačku kuću Harfa. Cilj joj je, kako je navela, osvijestiti važnost rane stimulacije te poticanje emotivnog i intelektualnog razvoja djece.

Menadžericom godine proglašena je Katica Hauptfeld, osnivačica i direktorica turističke agencije Katarina line d.o.o. iz Opatije, koja godišnje s 50 brodova organizira krstarenje Jadranom te na taj način u Hrvatsku dovodi više od 35.000 turista godišnje, a njena je putnička agencija među tri prve u Hrvatskoj.

Umrežavanje i pomoć ženama

Predsjednica Udruge KRUG Sofija Šmitran u uvodu je svečanosti navela da udruga Svjetski dan poduzetnica obilježava već 15 godina, a sama udruga je lani proslavila 20. godina uspješnog djelovanja. Udruzi je, od osnivanja do danas, najveću podršku dala HGK sa svojim županijskim komorama. Jedan od glavnih ciljeva udruge je promocija i potpora ženskom poduzetništvu, ali i poboljšanje položaja žena u društvu općenito, navela je Šmitran, dodajući da je jedna od važnih zadaća udruge i umrežavanje poduzetnica i njihova edukacija.

- Žensko je poduzetništvo u zadnjih deset godine napravilo veliki korak naprijed, no to i dalje nije dovoljno i žena nema dovoljno u poduzetništvu, a posebice na rukovodećim položajima. Upravo radi toga insistiramo na otvaranja kreditnih linija za žene, produženju rada vrtića, fleksibilnom ranom vremenu i radu od kuće, no paralelno se treba mijenjati i svijest društva da se žene mogu uspješno baviti biznisom, zaključila je Šmitran.

Na kraju šećer u Krašu

Inače, svečanost je održana pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u čije je ime njezin savjetnik Marko Jurčić poručio da predsjednica podržava i promiče svaku aktivnost koja pomaže da žene u poslovnom smislu iziđu iz getoizacije, dok je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, kao izaslanica Vlade RH, istaknula da je njeno Ministarstvo nizom mjera odlučilo poduprijeti najslabije, među kojima su i žene.

Tom u prilog navela je pokrenuti projekt Zaželi, kojim je zaposleno 2.500 žena, te kako su u tijeku izrade programa kojim bi se moglo zaposliti čak 90 tisuća osoba. Okupljenim se poduzetnicama obratila i ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, zahvalivši se Udruzi KRUG na promicanju ravnopravnog položaja žena u poslovnom svijetu, te navela kako se nada da će se žene prepoznati kao korisne članice društva, ali za svoj trud i rad i primjereno nagraditi.

Dodajmo na kraju da su prije svečanosti dodjele nagrada istarske Kružice posjetile tvornicu Kraš, gdje su se zadržale na sastanku s upravom, a kasnije obišle i proizvodni pogon u kojem se proizvodi jedna od najdugovječnijih Kraševih uzdanica - bajadera. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter