Nagrada Motovun Film Festivala Mirku Kovaču

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagrada "50 godina", koju Motovunski filmski festival dodjeljuje umjetnicima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, ove godine prvi put odlazi predstavniku struke od koje počinje filmska priča - scenaristu i književniku Mirku Kovaču.

Jedan od ključnih scenarista jugoslavenske kinematografije nagrađen je za "dugotrajan, konstantan i vrijedan doprinos hrvatskoj kinematografiji", a ističu se njegovi scenariji za filmove "Mali vojnici" Bahrudina Čengića, "Lisice" Krste Papića, "Okupacija u 26 slika" i "Pad Italije" Lordana Zafranovića te "Tetoviranje" Stole Popova.

Mirko Kovač rođen je u Crnoj Gori, a studirao na beogradskoj Akademiji za kazalište, film i televiziju. Slijedom društvenopolitičkih zbivanja početkom devedesetih seli u Hrvatsku i postaje važan dio hrvatske književnosti. Autor je mnogih nagrađivanih romana, "Gubilište" kojim počinje književni crni val, "Životopis Malvine Trifković", "Vrata od utrobe", "Kristalne rešetke", a napisao je i više zbirka novela te scenarija za mnoge TV i radiodrame.

Uoči ovogodišnjeg, 16. Motovun Film Festivala, na kanalu Klasik TV prikazat će se ciklus filmova kojima Kovač potpisuje scenarije. Od 23. do 26. srpnja točno u ponoć prikazat će se četiri njegova najznačajnija filmska ostvarenja: "Mali vojnici", "Lisice", "Usijanje" i "Večernja zvona", dok će se na festivalu u Motovunu u njegovu čast prikazivati "Mali vojnici". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter