Nagrada Maverick Jerzyju Skolimowskom

Dobitnik Nagrade Maverick Jerzy Skolimowski, s Igorom Mirkovićem i Mikeom Downeyem
Dobitnik Nagrade Maverick Jerzy Skolimowski, s Igorom Mirkovićem i Mikeom Downeyem

Već drugog dana Motovunskog filmskog festivala došlo je vrijeme za tradicionalne motovunske nagrade. Prvi laureat bio je poljski redatelj Jerzy Skolimowski, kome su uoči projekcije u Kinu Trg nagradu Maverick uručili Igor Mirković i Mike Downey. Nagrada Maverick se dodjeljuje izuzetnim filmskim stvarateljima, onima čiji su nas filmovi oduševljavali, a koji su kroz cijeli svoj stvaralački vijek uspjeli odolijevati kanonima i pravilima, biti tvrdoglavi i zadržati svoj put.

Downey je pak dobitnika predstavio kao legendarnog europskog redatelja, scenarista, dramatičara, pisca, glumca, čovjeka koji je dao veliki doprinos mnogim umjetnostima, koji je sa svojim filmovima osvajao nagrade u Cannesu, Veneciji i Berlinu, i koji je imao veliki utjecaj na filmsku publiku širom svijeta još od 1960. godine otkako je, prije čak 55 godina, snimio svoj prvi film. Sedamdeset i sedmogodišnji Jerzy Skolimowski uspeo se zatim na motovunsku pozornicu i u nekoliko šturih rečenica rekao da mu je velika čast dobiti ovakvu nagradu i da je sretan što je na ovakvom mjestu, usprkos malim poteškoćama na putu, avionskom letu kroz oluju i kvaru na automobilu. No, Motovun ga je opčinio prekrasnim krajolikom i počastio odličnim ručkom.

Zatim je na najvećem motovunskom platnu krenuo laureatov film "Krik" iz 1978. godine, s nevjerojatno mladima Johnom Hurtom i Sussanah York, te nevjerojatno opasnim Alanom Batesom, neobičan i uznemirujući film, gotovo horor, u kojemu se podsvjesno isprepliće s nadnaravnim, magija s realnošću, egzotika s civilizacijom, a granice ljubavi, morala i prava na život lelujave su i vrlo krhke.

Prvi festivalski press-klub imao je samo jednu temu: dvadesetu obljetnicu Društva hrvatskih filmskih redatelja, čiji je aktualni predsjednik Danilo Šerbedžija motovunskom zdravicom najavio da će se doskora na dostojan način i javno proslaviti.

Prvi festivalski press-klub imao je samo jednu temu: dvadesetu obljetnicu Društva hrvatskih filmskih redatelja, čiji je aktualni predsjednik Danilo Šerbedžija motovunskom zdravicom najavio da će se doskora na dostojan način i javno proslaviti, a tim su povodom festivalski gosti počašćeni roštiljem mesnice Čučković iz Rijeke te vinima i rakijama vinarije Koraca iz Motovunskih Novaki. Prva festivalska "questions & answers" sesija pripala je glumcima iz belgijskog filma "Najnoviji zavjet" kojim je u subotu otvoren festival, te glavnim glumcima iz mnoštvom Arena u Puli nagrađenog Matanićevog "Zvizdana", Goranu Markoviću i Tihani Lazović.

Sutra na programu

Kino Bauer - 10 sati: "Nesvjestice" (britanski, r. Carol Morley); 12 sati: "Urok" (bugarsko-grčki, r. Kristina Grozeva i Petar Valchanov); 14 sati: "Četiri noći s Anom" (poljsko-francuski, r. Jerzy Skolimowski); 16 sati: "Nevolje svakog dana" (francusko-njemačko-japanski, r. Claire Denis); 18.15 sati: "Stajalište taksija" (belgijski, r. Marie Enthoven) i "Tri prozora i vješanje" (kosovsko-njemački, r. Isa Qosja).

Još manje kino - 11 sati: Motovunski kratki; 13 sati: pilot-epizoda serije "Rasparačeva ulica" (britansko-irska); 15 sati: "Otvorena srca" (danski, r. Susanne Bier); 17 sati: "Moj preveliki grijeh: tišina u božjoj kući" (američko-britanski, r. Alex Gibney).

Kino Trg - 21 sat: "Wakhan" (francusko-belgijski, r. Clement Cogitore); 23.30 sati: "Djevičanska gora" (islandski, r. Dagur Karl).

Kino Billy - 21.15 sati: "Pročišćenje: scijentologija i tamnica vjere" (američki, r. Alex Gibney); 23.30 sati: "Zašto baš ja?" (bugarsko-rumunjsko-mađarski, r. Tudor Giurgiu); 1.30 sati: "Sveti motori" (francusko-njemački, r. Leos Carax).

Događanja - koncert: D'Elvis i Noć motovunskih vjenčanja (terasa iza hotela). (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter