Nagrada "Mate Balota" Lilijani Domić

Ljiljana Domić nagrađena za zbirku soneta "Arionova vrata" (B. VINCEK)
Ljiljana Domić nagrađena za zbirku soneta "Arionova vrata" (B. VINCEK)

U sklopu 38. susreta na dragom kamenu u spomen-kući Mate Balote u Raklju dodijeljena JE nagrada "Mate Balota za rukopis 2012.", a ovogodišnja je pobjednica Lilijana Domić, pjesnikinja, prozaistkinja, likovna kritičarka i esejistica iz Rijeke. Ona je nagradu osvojila za neobjavljenu zbirku soneta naziva "Arionova vrata". U ocjenjivačkom sudu koji je odlučivao o nagradi bili su Armando Debeljuh, Milorad Stojević i Nada Galant.

- Lilijana Domić je s područja pjesničke djelatnosti objavila više zapaženih zbirki pjesama u kojima propituje moć pjesničkog istraživanja na području jezika, ali i na području imaginativne kombinatorike koji se može izvući iz svijeta oko nas, ali i suočiti s njim kao stanovita vrst "paralelnog slaloma".

Pritom je uvijek držala do komunikativnosti stiha, ali i do njegove visoke artificijelnosti. Najnovija nagrađena zbirka "Arionova vrata" nosi također sve te osobine, ali ovaj put novina u pjesništvu Lilijane Domić je konkretna opčinjenost djelom riječkog glazbenika Vinka Jelića, piše u obrazloženju koji je pročitao Debeljuh, predsjednik udruge Susreti na dragom kamenu.

Nagrađena autorica zahvalila se na prestižnoj nagradi te je pročitala nekoliko soneta koji na čudan, ali uspješan način spajaju štokavski, čakavski, Rijeku, Kvarner, Istru i ranobaroknog kompozitora Vinka Jelića.

Nela Načinović, kao predstavnica suorganizatora nagrade Mate Balota, prisutne podsjetila da je nagrada zapravo objava knjige te da su do sada tu sreću imali Nada Galant, Antun Milovan, Ivica Pilat i Tomislav Milohanić.

Prije same dodjele nagrade svoje su stihove čitale pjesnikinje Čakavskog sabora - Katedra Žminj Nada Galant, Nevenka Erman i Stefani Križanac. Za glazbu su bili zaduženi djevojački zbor Mladice iz Žminja te članovi rakljanskog KUD-a "Mate Balota", dok je Patrik Bolković pročitao Balotinu pjesmu "Govore da nisan fin". (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter