Nagrada Laureus: Izabran uži krug kandidata

Vivian Cheruiyot, dobitnica Laureusa za 2012. (Foto Reuters)
Vivian Cheruiyot, dobitnica Laureusa za 2012. (Foto Reuters)

Nogometaš Lionel Messi, atletičari Usain Bolt i Mo Farah, plivač Michael Phelps, vozač Formule 1 Sebastian Vettel i biciklist Bradley Wiggins uvršteni su na završnu listu kandidata za godišnju nagradu Laureus.

Na širem popisu kandidata bili su i nogometaš Real Madrida Cristiano Ronaldo, kineski skakač u vodu Qui Boa, njemački bacač diska Robert Harting, pistovni biciklist Chris Hoy, badmintonaš Lin Dan, golfer Rory McIlroy, te relijaš Sebastian Loeb, no akademija koja dodjeljuje nagradu skratila je listu na šest imena.

"Iza nas je sjajna sportska, olimpijska godina i izbor neće biti lagan što je vidljivo iz liste kandidata. Očekujem da će ove godine biti možda i najneizvjesniji izbor dosad," kazao je Edwin Moses, predsjednik Akademije i atletska legenda.

Za najbolji sportašicu godine konkuriraju atletičarke Jessica Ennis, Allyson Felix i Shelly-Ann Fraser-Pryce, plivačica Missy Franklin, skijašica Lindsey Vonn i tenisačica Serena Williams.

Birat će se i najbolja ekipa godine, a kandidati su momčad Formule 1 Red Bull, europska golferska ekipa Ryder Cup, NBA momčad Miami Heata, španjolska nogometna reprezentacija, američka košarkaška olimpijska reprezentacija i kineska olimpijska reprezentacija u stolnom tenisu.

Laureus će biti dodijeljen i za najveće sportsko postignuće u protekloj godini, za povratak godine, te za najboljeg sportaša s tjelesnim hendikepom. Imena slavodobitnika bit će poznata 11. ožujka iduće godine u Rio de Janeiru, a pravo glasa ima 46 uglednih sportaša i sportašica članova Akademije.

Do sada je Laureus osvojilo dvoje hrvatskih sportaša - Janica Kostelić kao najbolja sportašica 2006. godine, te Goran Ivanišević za povratnika 2002. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter