Nagrada Lapis Histriae Denisu Peričiću

Denisu Peričiću (u sredini) nagrade su uručili Milan Rakovac i Daša Drndić
Denisu Peričiću (u sredini) nagrade su uručili Milan Rakovac i Daša Drndić

Jedan od vrhunaca umaške završnice 15. međunarodnih pograničnih susreta Forum Tomizza, bila je današnja dodjela nagrada 9. književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae u Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza". Dobitnik je Denis Peričić, nagrađivani pisac, prevoditelj i publicist iz Varaždina, autor više od 20 knjiga, čiji su radovi uvršteni u desetak antologija i prevedeni na engleski, njemački, španjolski, poljski i makedonski jezik.

Tijelo od snova

Nagradu za priču "Tijelo od snova" na ovogodišnju temu "Hod po rampi" - artefakt kipara Ljuba De Karine i osam tisuća kuna tvrtke Sipro te ekološka vina Koraca, uručili su mu inicijator i umjetnički savjetnik Foruma Milan Rakovac i članica žirija, književnica i anglistica Daša Drndić. Okupljene su pozdravili i na umjetničke i ljudske vrijednosti te nasljeđe književnog velikana Fulvia Tomizze (1935. - 1999.), koji je još davno pisao "o ideji jedne Europe od Urala do Atlantika", podsjetili gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, predsjednik ZT-a Pino Degrassi i Rakovac.

Kako je naglasio ravnatelj umaške Gradske knjižnice Neven Ušumović, na natječaj je pristiglo rekordnih 173 radova na hrvatskom, srpskom, slovenskom, talijanskom, bosanskom i crnogorskom jeziku iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Crne Gore, Njemačke, Švedske, Francuske, Češke, Poljske i Mađarske. Priče su, uz Dašu Drndić, ocjenjivali talijanistica Elis Deghenghi Olujić te književnik i slovenist Marcello Potocco. U užem izboru za nagradu bile su "Dlake" Mime Juračak iz Siska, "Schwarzberg" Bojana Krivokapića iz Novog Sada, "Se prepoznam?" Jedrta Maležiča iz Ljubljane, "Poskok" Marije Rakić Mimica iz Splita, "Kontrolisani zaborav" Sanje Nikolić iz Beograda i "Rampa nije smjela biti podignuta" Tomice Šćavine.

- U priči "Tijelo od snova" Denisa Peričića narkoleptični prevoditelj iz jednog varaždinskog naselja, po imenu Martin Martinez, uvodi čitatelja u "otajstvenost" povezanosti vlastite egzistencije s djelovanjem istoimenog glavnog bossa argentinskog narkokartela. Hiperbolična, ironična, vrtoglava fantastika ovog pripovjednog hoda po rampi između sna i jave ostvaruje se na više razina, zahvaljujući autorovom umijeću povezivanja vrlo raznorodnih elemenata: medicinskih dijagnoza, citata iz književne tradicije, parapsiholoških fenomena, rock stihova, prizora iz hrvatske provincije i senzacionalističkih opisa života jednog argentinskog narkobosa. Autor se poigrava s identitetom i statusom pripovjedača, suočavajući svog Martina Martineza, kao i svoje potencijalne čitatelje s crnohumornim pitanjem: "Tko nam je ukrao dušu?", iznio je Ušumović obrazloženje žirija. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter