Nagrada Grada za životno djelo mr. Đinu Matošoviću

Nagrada grada Rovinja za životno djelo mr. Đinu Matošoviću
Nagrada grada Rovinja za životno djelo mr. Đinu Matošoviću

U povodu obilježavanja 16. rujna, Dana grada i blagdana svete Eufemije - zaštitnice Rovinja u četvrtak je u Multimedijalnom centru i u nazočnosti velikog broja uglednika iz javnog, političkog, privrednog i kulturnog života na čelu sa županom Valterom Flegom, održana svečana sjednica Gradskog vijeća Rovinja. U prigodnom govoru gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza podsjetio je kako Rovinj upravo zahvaljujući svojem političkom opredjeljenju danas spada među gradove koji imaju najviši socijalni i društveni standard u Hrvatskoj.

Rast proračuna od 10 posto

- Rovinj ima sve više standarde u komunalnoj opremljenosti i uređenosti, a visoke u čistoći javnih površina. Jedna je od najpoželjnijih i najatraktivnijih destinacija na turističkoj karti svijeta, sedmu godinu za redom ostvaruje i najveći turistički promet u zemlji, broj zaposlenih raste i ne manje važno raste i gradski proračun koji je upravo ovu godinu završio s rastom prihoda od 10,5 posto. To nam omogućava i realizaciju važnih projekta bez kreditnih zaduženja kao što je dogradnja Doma za stare i nemoćne "Domenico Pergolis", rekao je gradonačelnik Rovinja, zaključivši i da je taj napredak rezultat odlučnog stava, napornog rada i visoke razine svjesnosti.

Na konkretnim je primjerima kao što je olujno nevrijeme koje je zadesilo Rovinj ili razvoj grada u skladu s Master planom, zahvalio je brojnim dionicima koji su svojim radom, znanjem i uloženim trudom doprinijeli da danas imamo i baštinimo Rovinj kakav želimo.

Predsjednik Gradskog vijeća Rovinja Davorin Flego uputio je dobrodošlicu gradonačelnicima Pazina, Buzeta, Buja, Poreča, Vodnjana, zamjenicima gradonačelnika Umaga i Novigrada, kao i načelnicima susjednih Općina Bale, Kanfanar i Žminj. Uz  pozdrav županu, čestitao je i novoizabranim zastupnicima u Saboru (Borisu Miletiću, Tuliu Demetliki i Giovanniu Sponzi), podsjetivši pri tom  kako je riječ o 25. po redu svečanoj sjednici Vijeća od ustrojstva Rovinja kao jedinice lokalne samouprave. Vodeći prisutne kroz povijest Grada, naglasio je i to da se u Rovinju budućnost oduvijek planirala, a svakodnevnica kritički analizirala.

Rovinj nije otok

- Grad se kroz svoju povijest mijenjao i  rastao neovisno o onima koji su nametali svoju vlast, neovisno o upravno-teritorijalnom ustroju ili političkom uređenju. U određenom povijesnom kontekstu Grad je prestao biti otok, nastale su gradske zidine, brojna brodogradilišta i uljare, mlinovi i vjetrenjače, tiskare, manufakturne radionice, tvornice…, a iz godine u godinu pristizao je i sve veći broj turista, rekao je Flego istaknuvši i da tijekom svih tih godina i stoljeća Rovinj i njegovi građani otvarali su ne samo bedeme svojih zidina već i svoje individualne granice, pošto bez njih Rovinj ne bi danas bio ovako europeiziran u onom najboljem smislu poimanja Europe. U svoje osobno i ime Županije istarske, svim građanima Rovinja čestitao je župan Valter Flego.

Svečana  je sjednica bila i prigoda za dodjelu priznanja građanima, Udrugama i tvrtkama. Nagrada grada za životno djelo uručena je mr. Đinu Matošoviću, čija je kruna političke i profesionalne karijere bila funkcija zamjenika ministra turizma Saveznog izvršnog vijeća ondašnje države koju je obnašao sve do osamostaljenja Republike Hrvatske. Plakete su primili predstavnici  Lovačkog društva "Rovinj" (120. godina organiziranog lova), Talijanske srednja škole Rovinj (70. obljetnica rada), Udruga umirovljenika Grada Rovinja (70. obljetnica osnutka), Istragrafika (60. obljetnica uspješnog djelovanja i rada), Sportski ribolovni klub "Meduza" Rovinj (60. obljetnica osnivanja), Pučko otvoreno učilište grada Rovinja (osnovano 1966. godine kao Narodno sveučilište), Udruženje obrtnika Rovinj, Gostionica "Sidro" kao najstariji restoran u Rovinju, Jedriličarski klub "Maestral" (50 godina od osnivanja), "Tae-kwon-do Rovinj" (utemeljen 1976.), Klub podvodnih aktivnosti "Rovinj" (1976), Udruga Agrorovinj (20. godina osnutka)  Filodramatmatica Giovani e Giovanissimi (osnovana 2005.), te KUD "Stjepan Žiža" koji je osnovan daleke 1898. godine. Također, dodijeljene su i medalje grada Rovinja, a primili su ih Giovanni Borsani (pod čijim vodstvom tvornica hidrauličke opreme "Obrada postaje jedan od vodećih proizvođača i rasadnik kvalitetnih majstora, danas osnivač uspješnog poduzeća "Hygras"), Libero Benussi (pisac, pjesnik prevoditelj, istraživač rovinjskog dijalekta i povijesti), Edi Mendica (svojim je karakterom i predanošću doprinosio razvoju i afirmaciji vatrogastva), Ivan Paulišić (čitav život posvetio izgradnji dobrih odnosa među ljudima, kulturi i razumijevanju te promicanju antifašističkih ideja), Silvio Brunelli (političar i sportski djelatnik), Marijan Laković ( istaknuti sportski radnik), Francesco Zuliani (dugogodišnjem predsjedniku Udruge rovinjskih esula "Famia Ruvignisa") te Drago Pulić (zapovjedniku II. bataljuna 119. brigade - rovinjskih "Fortunala").

Zahvalnice građanima

Zahvalnice grada za njihov doprinos u razvoju i promidžbi Rovinja dobili su Lučano Dajčić (za pozitivan primjer i doprinos kvalitete života svojih sugrađana), Stanko Damijanić (pokretač i motivator rješavanja infrastrukturnih problema naselja Kokaletovica), Milan Hrvatin, posthumno ( vlasnik restorana "Orca", ali i jedan od pokretača svih aktivnosti u naselju), Angelo Crisafulli  (pola stoljeća ispisivanja rovinjskih obavijesnih panoa), Dorina Mrkoci (zdrav život i zajedništvo moto je kojim pokreće svoje članice više od 25 godina), Jadranka Pamić (učiteljica razredne nastave i voditeljica Rovinjskih mažoretkinja), Anna Delia Quarantotto (dugogodišnja suradnica gradskog Zavičajnog muzeja i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre).Nagrade svim laureatima uručili su gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza i predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter