Nagrada Edo Budiša Marku Pogačaru

Mark Pogačar (Arhiva/A. TOŠIĆ)
Mark Pogačar (Arhiva/A. TOŠIĆ)

Komisija za nagrade odlučila je da se druga književna nagrada "Edo Budiša", koju dodjeljuje Istarska županija, dodijeli Marku Pogačaru za knjigu "Bog neće pomoći" u izdanju Algoritma. Nagrada se dodjeljuje za najbolju zbirku kratkih priča autora do 35 godina objavljenu u prošloj godini u regiji, a o njoj je odlučila komisija u sastavu: Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivan Sršen.

Begić je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi Istarske županije u Puli kazala da se radi o zbirci priča izvanredne, prijeteće atmosfere, netaktilne i detaljistički lirske, međutim na vrlo promišljen način upućene na relaciju prema stvarnosti.

- Poigravanje pripovjedačkim razinama dosljedno je provedeno kroz čitavu zbirku, a gradira do potpunoga raslojavanja u dvije posljednje priče. Upravo spor i nerijetko težak ritam, originalnost detalja i stilskih figura daju posebnu književnu uvjerljivost ovome djelu. To je ona poetika postapokalipse što motoriku sadašnjice dovodi u pitanje, karakteristična i za Pogačarevo vrlo vrijedno pjesničko stvaralaštvo, kazala je Begić.

Iva Ciceran, govorila je o aktivnostima pazinske Hiže od besid te je predstavila sadašnju gošću Hiže, austrijsko-tursku spisateljicu Seher Cakir, a Branko Vasiljević, član programskog vijeća, predstavio je web stranicu Hiže kucazapisce.hr.

- Sve se to promijenilo kada sam došla u Pazin. Zaista je odličan osjećaj kada ujutro otvorite prozore kuće i ugledate Pazinsku jamu. Ovdje sam nastavila pisati svoj roman čija je glavna tema migracija. Žao mi je što ću ovdje moći biti samo mjesec dana jer se radi o jako mirnom i inspirativnom mjestu, kazala je Cakir.

Ciceran je napomenula da je jedna od aktivnosti Hiže od besid i ona izdavačka, pa su objavili "Put u Dvigrad" Radoslava Petkovića, dok će njihov novi nakladnički projekt biti "Sindrom granica" slovenskog novinara Aljoše Curavića.

- Kuća za pisce nastavlja i sa suradnjom s Goethe Institutom, pa se na stipendijski natječaj za jednomjesečni boravak u Hiži prijavilo već 15 autora, uglavnom iz Njemačke. Kuća za pisce aktivna je kroz cijelu godinu, a možemo reći da 80 posto vremena u njoj gostuje neki pisac, kazala je Ciceran.

Spomenula je neke od autora koji su boravili u Hiži poput Srđana Srdića, Đurđe Knežević i Dinka Telećana te je najavila i skora gostovanja Nenada Vlahovića, Slobodana Tišme i Anite Amirrezvani. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter