Nagrada DHK-a Herceg-Bosne Mili Pešordi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na redovitoj godišnjoj skupštini Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne u Mostaru priopcena je odluka prosudbenoga povjerenstva o dodjeli Godišnje nagrade "Antun Branko Šimic" za 2009. Troclano povjerenstvo: prof. dr. Šimun Musa, predsjednik, Žarko Milenic i Mato Nedic – clanovi, jednoglasno je odlucilo da nagrada pripadne književniku Mili Pešordi za knjigu "Bašcanska ploca", poemu, koju je objavila zagrebacka Alfa 2008., opremljenu s 27 slika u boji akademskog slikara Luke Petraca i pogovorom Božidara Petraca.

Mile Pešorda antologijski je hrvatski pjesnik, romanist koji je poslijediplomske i doktorske studije pohadao u Parizu, gdje je kod Milana Kundere prijavio doktorsku disertaciju "Ideja Europe u djelu Ive Andrica i Miroslava Krleže". Bio je novinar u Sarajevu i Zagrebu a od 1979. do 1990. odgovorni urednik za domacu i svjetsku književnost u velikoj izdavackoj kuci "Veselin Masleša" u Sarajevu, kada je uredio preko tristo knjiga, medu kojima i sabrana djela Saula Bellowa, Midhata Begica i Milana Kundere 1984., zbog cega je politicki difamiran kao "kunderist, antikomunist i neprijatelj Jugoslavije". Cetiri godine, 1990.-1994., bio je lektor-predavac na Sveucilištu u Francuskoj, zatim koordinator za UNESCO i savjetnik za kulturu u Ministarstvu vanjskih poslova, glavni urednik u A. G. Matošu Samobor-Zagreb… U Francuskoj je 1991. osnovao Društvo francusko-hrvatskoga prijateljska radi intelektualne i humanitarne pomoci Hrvatskoj i BiH u ratu za slobodu. Bio je ravnatelj Hrvatskoga kulturnog centra u Sarajevu. Clan je Matice hrvatske, Društva pisaca BiH, Društva hrvatskih književnika…

Objavio je desetak knjiga pjesama, a prevedene su na dvadesetak jezika i uvrštene u brojne tuzemne i inozemne antologije i panorame.


Podijeli: Facebook Twiter