Nagrada češkom filmu "Idemo na more"

Kino za mlade pod vedrim nebom (J. DUVAL)
Kino za mlade pod vedrim nebom (J. DUVAL)

Češki film "Idemo na more" redatelja Jiria Madla, pobjednik je 1. BUZZ@TEEN festivalskog programa za djecu, mlade i cijele obitelji, po prvi puta održanog na buzetskom brdu u sklopu Motovun Film Festivala. Odluka je to žirija u čijem su sastavu radili: Katrin Mraković, Lea Medica, Lukas Višić, Tin Majcan i Karlo Nežić.

U konkurenciji je bilo jedanaest filmova, a mladi Buzećani smatrali su da upravo ovaj češki film zaslužuje nagradu kao najbolji film iz programa za mlade, stoga što uz odličnu glumu obrađuje ozbiljnu tematiku na vrlo kvalitetan način. Glavni junak filma "Idemo na more" desetogodišnji je Thomas koji za rođendan dobiva kameru. Odlučuje snimiti film u stilu Miloša Formana te postaje pripovjedač, filmski snimatelj i redatelj duboke ljudske priče o svojoj obitelji i prijateljima.

BUZZ@TEEN poseban filmski program u obiteljskom pakiranju, na novoj pozornici Motovun Film Festivala u starom gradu Buzetu, već se u prvoj godini svog postojanja tako pokazao kao festivalski program za filmofile-juniore, za tinejdžere i one koji će to uskoro postati. Pokrenut je upravo stoga da bi se odgojile nove generacije onih koji vole europski film, prepoznaju njegovu ljepotu, kao i ljepotu filmskih festivala.

Festival za sve male filmoljupce imao je popodnevne projekcije koje su se održavale u zatvorenom kinu te večernje projekcije pod otvorenim nebom za one koji su već veliki, ali im odrasli to ne priznaju. Da roditelji i stariji ne bi bili zakinuti, u posebnom su kinu prikazivani i odabrani filmovi iz programa ovogodišnjeg Motovun Film Festivala za odrasle. Projekcije su prikazivane u dva otvorena i jednom zatvorenom kinu - u Kinu Pjacalet na Trgu Matka Laginje te Kapetanovom i Kinu Muzeju ispred i u Zavičajnom muzeju.

U partnerstvu s Gradom Buzetom, MFF je u dva vikenda BUZZ@TEEN ponudio sve ono što i njegov stariji brat u Motovunu, idiličnu lokaciju, recentna ostvarenja svjetskih kinematografija i posebnu atmosferu. Usprkos povremenoj kiši, uspješno je ostvaren zacrtani cilj. U dva vikenda prikazano je trinaest filmova za mlađe od 18 godina te šest filmova iz ovogodišnjeg motovunskog programa za odrasle. Iz popratnih zbivanja valja izdvojiti filmski kviz kao i subotnji koncert koji je na Baštionu održao Zoran Predin & Damir Kukuruzović Django Group. Predinovi hitovi u ovom ruhu i gypsy swing standardi razigrali su subotnju ljetnu buzetsku noć. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter