Nagrada BOOKtiga dodijeljena Anti Tomiću

Ante Tomić (J. PREKALJ)
Ante Tomić (J. PREKALJ)

- Pročitao sam nedavno da dva i pol milijuna Hrvata u godinu dana ne pročita niti jednu knjigu, pa je biti pisac u Hrvatskoj jednako kao biti krznar u Tunisu. Možda bi Vlada Republike Hrvatske trebala uvesti zakone da zaštiti i potiče hrvatske pisce kao na primjer zabranu uvoza strane literature, isplatu poticaja književnicima i zajamčene otkupne cijene za književna djela. Da se uvede neka standardna tarifa, na primjer za sonete, katren neka bude tri kune i dvadeset lipa, a tercina dvije kune i četrdeset lipa,  kazao je hrvatski pisac, novinar i satiričar Ante Tomić kojem je u porečkoj knjižnici dodijeljena nagrada BOOKtiga.

Nagrada je ove godine simbolički ujedinila knjižnice gradova Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Novigrad i Umag, a dodjeljuje se najčitanijem domaćem autoru po izboru čitača. Keramičku skulpturu u obliku stiliziranog glagoljaškog slova B, likovne umjetnice Melanije Krajine, Tomiću je uručila ravnateljica porečke Gradske knjižnice Irides Zović, a uz skulpturu dobio je i sedmodnevni boravak u „Kući za pisce - Hiži od besid“ u Pazinu.

- Sebe rijetko kontam piscem, sve svoje knjige počinjem mrziti kad izađu i nisam baš najsretniji. Kad otvorim neku staru knjigu, uvijek naletim na neku rečenicu koja mi se ne sviđa. Nemam visoko mišljenje o sebi kao piscu i ne pišem da ostvarim besmrtnost kroz svoja djela. Ne želim biti besmrtan u svojim djelima, nego u svom stanu na Manhattanu, osvrnuo se Tomić na svoj rad te prisutnima pročitao nekoliko svojih kratkih priča. (Jurica PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter