Nagrada «Besi» Srdana Karanovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dodjelom nagrada u Trstu je završeno 22. izdanje Tršcanskog filmskog festivala - Aple Adria Cinema. Pobjednike je ovoga puta odabrala publika, a glavnu festivalsku nagradu «Premio Trieste» i pet tisuca eura dobio je u dugometražnoj konkurenciji film «Besa» Srdana Karanovica (koprodukcija Srbija, Slovenija, Francuska, Madarska, Hrvatska), u kojem glavne uloge imaju Iva Krajnc i Miki Manojlovic.

Rijec je o drami koja se dogada izmedu mlade Slovenke Lee ciji je suprug Srbin Filip, ravnatelj škole u srpskoj provinciji, pocetkom Prvog svjetskog rata mobiliziran, te nepismenog, patrijarhalnog Albanca Azema koji skrbi o njoj jer je Filipu dao rijec (besu) da ce o njoj brinuti... U toj je konkurenciji bilo osam naslova.



Nagradu za najbolji dokumentarac dobila je srpska redateljica Mila Turajlic za debitantski doks «Cinema komunisto» koji istražuje mit o Jugoslaviji i ljude koji su kreirali njenu fikciju. Za vrijeme 35 godišnje vladavine predsjednik Tito gotovo je svake veceri gledao po jedan filmski naslov, a njegov kinooperater Leka Konstantinovic prikazao mu je ukupno 8.801. film.

Njegove filmske ambicije bile su i druženje s zvijezdama, pa su s Titom snimljeni Sofia Loren i Carlo Ponti, Liz Taylor i Richard Burton, Yul Brinner, Kirk Douglas, Orson Welles i mnogi drugi.

Medu kratkim filmovima nagraden je njemacki film «Der kleine nazi» Petre Lüschov, a nagradu CEI dobio je slovacki redatelj Dušan Hanak. Nagrada Zone di Cinema koju daje Tršcanska regija dobio je talijanski film «Sconfinato. Storia di Emilio» Ivana Bormanna o istarskom Talijanu Emiliju Cosloviju koji je pedesetih otišao na studij u Trst, da bi se zatim zatvorile granice, što je njega pretvorilo u azilanta.


Podijeli: Facebook Twiter