Naglić: Želimo igrati mušku košarku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aramis Naglić i Velimir Perasović bili su među 12 veličanstvenih koji su se u Barceloni 8. kolovoza 1992. godine u finalu olimpijskog turnira suprotstavili "Dream Teamu", američkoj košarkaškoj reprezentaciji, s Michaelom Jordanom, Larryjem Birdom, Charlesom Barkleyjem, Magicom Johnsonom... Dvadeset i tri godine kasnije Naglić i Perasović zajedno su na klupi reprezentacije koja je krenula sa 6-0 u pripremama za Eurobasket što počinje 5. rujna susretima u Montpellieru, Berlinu, Rigi i Zagrebu.

- Momčadi je bilo potrebno sazrijevanje kroz utakmice da bi prihvatila Perasovićevu filozofiju, gdje je sve bazirano na agresivnoj obrani, obrani od "picka" - kaže Naglić. - Centri Tomić i Žorić su to dobro odradili, baš kao i braniči. Ukić je odigrao najbolju košarku u posljednjih četiri, pet godina kad je reprezentacija u pitanju. Stipčević je, kao i uvijek, bio solidan. Dobro je da se pobjeđuje jer je atmosfera dobra i samo neka tako ide dalje.

Litva je nadigrana u Kaunasu?

- Perasović je direktan i pošten i to su igrači prihvatili. Lijepo se vidjelo da nisu svi u optimalnoj formi. Bogdanović može više, Hezonja se traži, a veliki je dobitak Marko Tomas. Ipak je riječ o iskusnom igraču, no to mu ne smeta da se spusti u obrani, baš kao i Simon, inteligentan igrač koji čita igru suparnika. Ni za koga nema popusta u obrani i tako mora biti ako želimo uspjeh.

Glazura tek slijedi, šut tek treba namjestiti, ali vizure dobre igre postoje?

- Dobili smo i na brzini izvođenja napada. To je moderna košarka. Možemo izgledati čvrsto, odigrati pošteno, da nas cijene.

Četiri su skupine sa šest ekipa. Bit će skautiranja?

- Za sada se držimo naše skupine, pogotovo Grčke i Slovenije, ali i Makedonije. Grci su izvanredni, čvrsti, jaki i po imenima. Spadaju u vrh skupine i s njima će biti najteže. Slovenci su tradicionalno nezgodni, bit će to utakmica nabijena emocijama. Makedonci igraju jako dobro, gledali smo ih i snimali u Kaunasu. Znaju što hoće i dobro je što s njima igramo u trećem kolu, kada bi mogli početi padati zbog fonda igrača. Nema slabih, za svaku pobjedu trebat će se potruditi. Eurobasket je vrh. Već je susret s Nijemcima u Areni donio dio emocija, ipak je velika stvar, privilegij, biti dio toga. O medalji je teško govoriti, krug potencijalnih osvajača je velik. Već bi ulazak u prvih šest, a kamoli u prve četiri momčadi, bio fantastičan uspjeh. Ključ je atmosfera, zajedništvo. Ako to uspijemo dobiti, a na tome radimo, ostvarili smo uspjeh. Ne želim govoriti o medalji, koja je san sviju nas. Da u tome uspijemo, bili bismo najsretniji na svijetu. No, želimo igrati mušku košarku, ako odigramo iskreno, već smo ostvarili pobjedu. (Zlatko HORVAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter