Nagli porast zločina ekstremne desnice u Austriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrija je u prošloj godini, obilježenoj golemim priljevom izbjeglica i migranata, većinom muslimana, zabilježila nagli porast incidenata povezanih s ksenofobijom, islamofobijom i antisemitizmom, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Vlasti su u 2015. podigle tužbe u 1690 slučajeva povezanih s desnim ekstremizmom, što je najveći broj dosad zabilježen, te velik porast u odnosu na 2014. kad je taj broj bio 1200, pokazalo je izvješće austrijskog BVT-a, austrijske sigurnosno-obavještajne službe.

Izvješće je također pokazalo da je krajnje desnih "ekstremističkih činova", koji uključuju incidente poput bacanja pirotehnike na migrantska utočišta ili poticanja na nasilje na internetu, u 2015. zabilježeno 1150, što je porast u odnosu na 2014., kad ih je bilo 750.

U Austriji je u 2015. predano oko 90 tisuća zahtjeva za azilom, većinom u zadnjim mjesecima prošle godine u kojima je velik broj migranata i izbjeglica, od kojih mnogi bježe od sukoba u Siriji, Iraku i Afganistanu, stiglo u ovu izrazito katoličku državu od 8,5 milijuna stanovnika. Najviše tražitelja azila u Austriji su Afganistanci.

"Ako pozornije pogledamo sve ove zločine iz mržnje, vidimo da im je cilj stvarati napetosti i uzrokovati podjele u društvu", rekao je Martin Weiss, direktor BVT-a za istrage i prikupljanje informacija.

"Policija i pravosuđe tome trebaju posvetiti veću pažnju jer se u ovom kontekstu radi o posebnom izazovu za sigurnosne službe", smatra Weiss, dodajući kako su krajnje desni zločini u 2015. sve češće fizički.

Austrija je prošle jeseni u početku primala migrante, no nakon toga je rekla kako se više ne može nositi s njihovim velikim brojem pa je koordinacijom graničnih kontrola zatvorila balkansku rutu koja se proteže od Grčke do zapadne Europe.

Beč planira nove kontrole na Brenneru, graničnom prijelazom s Italijom, što je izazvalo bijes Talijana. Austrijanci su postrožili i svoje zakone o azilu, zbog čega ih je kritizirala Europska unija.

Migrantska kriza ojačala je popularnost desne austrijske Slobodarske stranke (FPO) čiji će se predsjednički kandidat Norbert Hofer 22. svibnja suprotstaviti nezavisnom kandidatu Alexanderu Van der Bellenu, bivšem čelniku Zelenih, u drugom krugu predsjedničkih izbora. U redovnim anketama FPO dobiva preko 30 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter