Nagli porast vodostaja Drave, Mure i Save

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog obilnih kiša i naglog porasta vodostaja Save, Mure, Drave i Kupe, Glavni centar obrane proglasio je redovne mjere obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava Jesenice do Sava Dubrovčak, priopćile su večeras Hrvatske vode.

Napominju da svi centri obrane od poplava, u sektorima u kojima su od 17 sati uvedene mjere obrane od poplava, provode mjere propisane Državnim planom obrane od poplava. 

Hrvatske vode upozoravaju da tijekom noći postoji  mogućnost proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplava na  mjerodavnim vodomjerima Sava Jesenice i Sava Zagreb. Na mjerodavnom vodomjeru Sava Preljev Jankomir tijekom noći moguće je proglašenje redovnih mjera obrane od poplava i rasterećenje vode u kanal Odra.

"Prognozirani vodostaj za Savu Jesenice očekuje se od 400 centimetara, plus/minus 20 centimetara, a za Savu Zagreb 360 centimetara, plus/minus 20 centimetara", rekao je Čavlović Hini. Dodao je da su prognozirani vodostaji na razini vodostaja od prethodnog vala, 27. listopada.

"Formiranje ovog vodnog vala posljedica je oborina koje su pale od jučer do danas u Sloveniji i izazvale nagli porast vodostaja rijeke Save od Jesenica do Zagreba", kazao je Čavlović. 

Tijekom noći na Dravi bi se na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku trebao pojaviti vodeni val s protokom od 2500 kubičnih metara vode u sekundi pa se očekuje da će rijeka poplaviti Lovrečan Otok, naselje u općini Cestici, čijem je stanovništvu predložena evakuacija, doznaje se od Ladislava Grđana u varaždinskome Centru za poplave Hrvatskih voda.

Na području Varaždinske županije izgrađeni su nasipi koji mogu izdržati protok od 2500 kubičnih metara vode u sekundi pa bi trebalo biti sve u redu, osim na području Lovrečan Otoka, naselja u općini Cestici, gdje nema nasipa ni drugih elemenata za obranu od velikih voda pa je lokalnom stanovništvu predložena evakuacija, kaže Grđan.

Ako protok vode bude veći od očekivanih 2500 kubičnih metara u sekundi, moglo bi biti problema na svim područjima uz rijeku.

Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, posebice na Dunavu, doznaje se od Ivice Nađa, zamjenika voditelja obrane od poplave sektora B, koji obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Na Dunavu se pripremne mjere obrane od poplave proglašavaju kada ta rijeka dosegne vodostaj od tri metra, a sada je oko dva metra, rekao je Nađ.

Može se očekivati da će se pripremne mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, kada bi vodostaj te rijeke mogao biti plus 240.

Redovite mjere obrane od poplave za rijeku Dravu kod Osijeka proglašavaju se kod vodostaja od plus 350.

Vodostaj Drave kod Osijeka danas je plus 129. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter