Naftom zagadena Senjska draga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vodozaštitno podrucje Senjska draga iznad Senja iscurilo je svih 31.600 litara eurodizela koliko ga je bilo u cisterni nakon prometne nesrece što se u petak dogodila na cesti Senj - Vratnik ispod naselja Tukanici.

Naime, prema prvim procjenama s mjesta nesrece teretnog vozila-cisterne sesvetske tvrtke Zona nafta cinilo se je da su uništena dva tanka, da bi se naknadno utvrdilo da je uništen i treci, u kojemu je bilo 14.000 litara goriva.

Prema izvješcu PU licko-senjske, do nesrece, koja se dogodila nekoliko kilometara ispod Vratnickog prijevoja te izazvala ekološku katastrofu, došlo je zbog neprilagodene brzine teretnjaka Iveco zagrebackih registarskih oznaka, kojim je uz Senjsku dragu iz Urinja prema Šibeniku upravljao 46-godišnji Željko Ranogajec iz Cazme. Alkotestiranjem lakše ozlijedenog vozaca utvrdeno je da je bio trijezan.

Direktor senjskog Komunalca inž. Bruno Brozicevic kaže da su uzeti uzorci pitke vode s terena na koji se u dužini od dva kilometra uzduž kanjona vodotoka izlila nafta iz prevrnute i uništene cisterne, a uskoro ce se znati i preliminarni rezultati. Voda se i dalje ne smije koristiti nakon dosad najtežeg ekoincidenta što je zadesio to.

Vec istu noc poslije nesrece djelatnici rijecke tvrtke Ind Eco na nepristupacnom su terenu zapoceli sa sanacijom. Kudikamo lakše bi bilo da je iscurio benzin jer bi jedan njegov dio ipak ispario. Ovako je cista nafta završila u draškom tlu i tek treba vidjeti s kakvim sve posljedicama po ljude i biljni i životinjski svijet.


Podijeli: Facebook Twiter