Nafta na Arktiku; niz Shellovih neuspjeha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Shellovi strojevi za bušenje izgubili su bitku s arktičkom zimom i tvrtka je odustala od planova o pronalasku nafte ove godine, ali će nastaviti s bušenjem prije potpunog smrzavanja mora kako bi pripremila teren za nastavak potrage za "crnim blagom" 2013.

Shellova arktička ekspedicija koštala je od 2005. 4.5 milijardi dolara, gotovo šestinu investicijskog budžeta tog naftnog diva, te je doživjela niz neuspjeha.

Posljednji se dogodio u ponedjeljak kada je tijekom testiranja oštećena zatvorena kupola, golema metalna kutija na teglenici koja služi za zadržavanje nafte u trenutku kada nafta počne šikljati iz bušotine.

"Kako bi uspostavili čvrste temelje za operacije iduće godine, odlučili smo prekinuti bušenja u ovoj godini. Umjesto toga, čim nam vrijeme dopusti, izbušit ćemo što je više izvora moguće", priopćila je kompanija.

Shell je prošloga tjedna morao osloboditi brod za bušenje sa sidara kako bi izbjegao sudar s ledom, samo nekoliko dana pošto je počeo bušiti prvu rupu u Čukotskom moru nakon više od 20 godina.

Ta nizozemsko-britanska naftna tvrtka do 31. listopada treba zaustaviti sve operacije na tome području.

Shell i ostale multinacionalne naftne kompanije okrenule su se prema Arktiku zbog pada proizvodnje i sve raširenije nacionalizacije naftnih resursa na tradicionalnim nalazištima na Bliskom istoku, Južnoj Americi, SAD-u i Sjevernom moru. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter