Nafta iznad 110 dolara zbog napetosti oko Ukrajine

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Cijena sirove nafte na londonskom tržištu u petak je stagnirala iznad 110 dolara, na najvišoj razini u posljednjih sedam tjedana, dok jača strah od mogućih poremećaja u opskrbi uslijed napetosti u Ukrajini.

Cijena barela u Londonu blago je ojačala u odnosu na jučer, otprilike 2 centa, te iznosi 110,35 dolara. Na putu je porasta treći tjedan zaredom, što je najdulji niz njezina rasta od početka rujna prošle godine. Na američkom tržištu cijena barela također stagnira i to na 101,35 dolara, nakon što je jučer porasla 50 centi.

Ukrajinske snage ubile su jučer pet proruskih pobunjenika tijekom prvog oružanog okršaja na istoku zemlje, dok istodobno SAD optužuje Rusiju da pokušava destabilizirati regiju.

"Ukrajina je uporabila vojnu silu protiv proruskih pobunjenika, što je potaknulo rast cijena. Eskalacija krize rezultira rastom cijena nafte", rekao je Tan Chee Tat iz singapurskog Phillip Futures. Američki državni tajnik John Kerry naznačio je da Sjedinjene Države razmišljaju o proširenju sankcija Rusiji.

Moskva pak zahtijeva da Sjedinjene Države prisile ukrajinske vlasti da zaustave vojnu operaciju, prebacujući teret za ublažavanje napetosti na Washington. Razvoj krize podupirat će cijenu nafte na londonskom tržištu u rasponu između 105 i 110 dolara za barel, a na američkom iznad 100 dolara za barel, smatra Tan. Cijene nafte, a posebice u Londonu, također podupiru i ponovni zastoji u pokušajima Libije da poveća svoj izvoz.

Skupina pobunjenika iz istočnog dijela Libije, koja kontrolira nekoliko luka, u četvrtak je najavila da ne želi ponovno otvoriti luke Ras Lanuf i Es Sider, dok vlada u Tripoliju ne ispuni svoj dio uvjeta iz sporazuma o ukidanju blokade. Organizacija zemalja izvoznica nafte u međuvremenu je objavila na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 105,20 dolara, što znači da je bila 21 centi viša nego prethodnog dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter