Nafta iz Poa nece do naše obale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Situacija u rijeci Po, zagadenoj naftom, ipak nije alarmantna, niti je rizicna za naš dio Jadrana, kažu u rovinjskom Centru za istraživanje mora Instituta «Ruder Boškovic», iz kojeg pažljivo prate zbivanja o izlijevanju nafte u pritoku Poa Lambri kod Monze. CIM je stalnom kontaktu s Institutom za biologiju mora iz Cesenatica, južno od delte rijeke Po.

Danas su se pojavile spekulacije da bi ta nafta mogla zagaditi i sjeverni Jadran. "Prema saznanjima naših kolega iz Cesenatica, situacija nije alarmantna. Ponajprije, utvrdeno je da u rijeku Po nije dospjelo 2.500 vec 800 kubika naftnih derivata – ponajviše diesel goriva", kaže dr. Danilo Degobbis, koji u CIM-u proucava neobicne pojave u Jadranu.

"Uz postavljene brane, na mjestu dogadaja su brodovi sa procistacima koji ciste onecišcenja. Ako ipak neka kolicina derivata dospije do rijeke Po treba joj dva do tri dana dok dode do mora, pa ce se i putem cistiti mrlje koje ce se eventualno pojaviti na površini vode. Protok rijeke Po je jaci od uobicajenog, oko tri tisuca kubika u sekundi, pa ce u slucaju dotoka mrlje raspršiti, a kako se gorivo isparava nema velikih opasnosti za Jadran. U najgorem slucaju, mrlje bi nošene morskom strujom, koja je u ovo doba snažna i krece se uz talijansku obalu sa sjevera prema jugu, površinski otplovile prema južnom dijelu talijanske obale", dodaje Degobbis.

Znanstvenici CIM-a ce i narednih dana biti u kontaktu s kolegama iz Cesenatica i pratiti razvoj situacije.


Podijeli: Facebook Twiter