Nafta Islamske države ide Assadu, a nešto i u Tursku

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Militanti Islamske države trguju naftom vrijednom čak do 40 milijuna dolara mjesečno, znatne količine prodaju vladi predsjednika Bashara al-Assada, a dio prelazi preko granice u Tursku, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik američkog ministarstva financija Adam Szubin.

"ISIL prodaje mnogo nafte Assadovu režimu", rekao je Szubin, obnašatelj dužnosti podtajnika za terorizam i financijsku obavještajnu djelatnost u američkom ministarstvu financija, institutu Chatham House u Londonu.

"Oni nastoje uništiti jedni druge, a ipak sudjeluju u trgovini vrijednoj milijune i milijune dolara. Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su znatni", rekao je Szubin.

Dodao je da "daleko najveća količina" nafte Islamske države završava pod Assadovom kontrolom, dok se dio potroši u područjima Islamske države, ali i da dio završava u kurdskim područjima i Turskoj.

- Mali dio prelazi preko granice u Tursku, rekao je Szubin.

Militanti Islamske države su zaradili 500 milijuna dolara prodajom nafte na crnom tržištu i opljačkali do milijardu dolara iz banaka u Siriji i Iraku, rekao je u pripremljenom govoru.  

- Mislimo da ISIL stječe svoj profit na izvorima nafte i mada ISIL-ova nafta završava na raznim mjestima, to nije zapravo pritisak koji želimo kada je riječ o zaustavljanju priljeva financija - sve se svodi zapravo na uništenje njihove infrastrukture, rekao je Szubin. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter