Nadzornik demantira zlostavljanje životinja

Isječak iz video snimke koja je u utorak preplavila sve medije
Isječak iz video snimke koja je u utorak preplavila sve medije

Kao bomba odjeknula je u utorak vijest o zlostavljanju i maltretiranju stoke pri ukrcaju na brodove u europskim lukama pa tako i u luci Bršica, što je proizašlo iz kampanje koju je organizacija za zaštitu životinja Eurogroup for Animals pokrenula još prošle godine pod nazivom StopTheTrucks, a s ciljem zaustavljanja mučnog i nepotrebnog dugotrajnog prijevoza životinja unutar zemalja EU-a. U medije su na vidjelo isplivale i snimke zlostavljanja životinja u prijevozu, a najnoviji kadrovi, kao što smo i naveli, prikazuju i Bršicu. Naime, organizacija za zaštitu životinja Eurogroup for Animals pokrenula je prošle godine kampanju pod nazivom #StopTheTrucks, s ciljem zaustavljanja mučnog i nepotrebnog dugotrajnog prijevoza životinja unutar zemalja EU-a i u izvoz.

Elektrošokeri za samoobranu?

Povodom toga i sami smo se uputili na mjesto zbivanja, u Terminal Bršicu, kako je službeni naziv mjesta ukrcaja. Područje je ograđeno kako zakon i nalaže, no bivamo ipak pušteni do samog mjesta ukrcaja, jer smo eto imali sreću da se stoka koju su kamioni dovezli iz Mađarske upravo ukrcavala na brod. Nadzornik, koji nije želio stati pred kameru fotoobjektiva, kao i djelatnici koji su radili na utovaru, su burno sve napise nazvali lažima i podmetanjima. Nadzornik nam je objasnio, kako je snimak nepoznatog autora koji traje nekih 16 minuta, samo minutu na samom početku snimljen u luci Bršica, a ostalo je snimljeno na njima nepoznatim lokacijama.

O napisima kako snimke snimljene prošle godine u istarskoj luci Raša prikazuju ukrcaj krava i ovaca iz kamiona u brodove, te kako radnici iscrpljene životinje bjesomučno udaraju palicama i zlostavljaju elektrošokerima, a biku, koji je posrnuo od iznemoglosti, radnik gura elektrošoker u crijevni otvor ne bi li ga natjerao da ustane, nadzornik je rekao da su to teške laži i optužbe, a ostali djelatnici isto potvrdili.

- Naravno da imamo elektrošoker, jer se radi o životinjama koje važu i do jedne tone, a nismo zaboravili i nikada nećemo, nemio događaj od prije četiri godine kad je bik pri ukrcaju rogovima usmrtio jednog našeg kolegu, rekao nam je jedan od radnika. Stoga, veli nam, elektrošokere upotrebljavaju samo u samoobrani. (Adriano ŠĆULAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter