Nadzor će se pojačati zapošljavanjem komunalnih redara

Srce od trendovske čipke na leđiima
Srce od trendovske čipke na leđiima

Općina Medulin već se mjesecima bori s vlasnicima parcela na Gornjem Kamenjaku koji protuzakonito nastoje legalizirati objekte izvan zakonskih rokova, i u tome često uspijevaju. Mnogi od "ilegalaca" na parcelama su postavili kampere i zaklonili ih nadstrešnicama, koje su na ortofoto snimku vidljive kao objekt. Potom su, zahvaljujući produljenom roku za legalizaciju koji istječe   30. lipnja iduće godine, počeli zidati čvrste objekte na istom mjestu.

Općinski donačelnik Damir Demarin podsjeća da Općina već dulje vrijeme nastoji spriječiti nelegalnu gradnju, upućivanjem komunalnih redara, ali i građevinske inspekcije na teren.

Općina će zaposliti još komunalnih redara

- Naši komunalci su vrlo redoviti na području Donjeg Kamenjaka. Teško je reći koliko takvih objekata ima na terenu, puno ih je i legalizirano. No, radovi se izvode čak i na ozakonjenim objektima koji se proširuju izvan dopuštenih gabarita, bez dozvole.

U jednom je slučaju građevinska inspekcija reagirala istog dana i zabranila radove, no preko vikenda gradnja je nastavljena. Nažalost, pojedinci ignoriraju autoritet. No, usprkos tome, u cijeloj smo općini uspjeli smanjiti nelegalnu gradnju, pa tako i na Kamenjaku. Činjenica je da je tijekom legalizacije bio neophodan uvid na terenu kako bi se utvrdilo da je objekt postoji i da nije riječ samo o nadstrešnici. Kad zateknemo gradilište, teško je reći što je bilo prije, možemo govoriti što je bilo sada. No, puno je objekata koji su izgrađeni na mjestu na kojem su se ranije nalazile nadstrešnica i kamp kućica, objašnjava Demarin.

Na pitanje što će Općina poduzeti radi sprečavanja nelegalne gradnje, Demarin veli da će se prije sezone, uz postojeću dvojicu, zaposliti još nekoliko komunalnih redara.

- To je potreba, ne samo zbog bespravne gradnje, nego komunalnog reda općenito, ali i problema s odlaganjem otpada. Medulin ulazi u sustav odvoza "od vrata do vrata" u kojem su sva domaćinstva zadužila kante i vrećice. Uspjeli smo smanjiti naviku odlaganja smeća na javnim površinama, ali svaki put kad se uvode neke promjene, postoji i rizik da pojedinci odlože krupan otpad u šumu ili na javnu površinu s obzirom da baja više nema, kaže Demarin. Dodaje da je najbolja kazna - rušenje nelegalnih zdanja.

Kazne od 100 do 150 tisuća kuna

- Nažalost, za pojedince koji ne posustaju, jedino rješenje je - rušenje objekata, kojeg nije bilo već godinama, veli Demarin.

Općina Medulin je dosad organizirala brojne akcije na terenu, redovno nadzirala i prijavljivala bespravnu gradnju te su tako dosad komunalni redari obavili više od 70 uvida i uputili više od 30 prijava nadležnim institucijama.

Iz Općine poručuju vlasnicima nekretnina da će u idućem razdoblju višestruko pojačati nadzor, te upozoravaju da će svi koji bespravno grade biti prijavljeni, odnosno zatražit će se uklanjanje nelegalnih objekata. Prema Zakonu o gradnji (NN 153/13, 20/17), bespravni objekt bit će uklonjen o trošku investitora koji će biti kažnjen iznosom od 100 do 150 tisuća kuna. Načelnik Goran Buić svojedobno je naglasio da Općina ima nultu toleranciju na bespravnu gradnju te još jednom upozorava mještane i vlasnike zemljišta da odustanu od nelegalne izgradnje. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter