Nadziranje Podravke Ljubi Jurcicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šefica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor odlucila je celnu poziciju u Nadzornom odboru aferama uzdrmane Podravke povjeriti nekadašnjem premijerskom kandidatu SDP-a, a danas saborskom zastupniku najjace oporbene stranke Ljubi Jurcicu! Potvrdilo nam je to više izvora iz Vlade, a odluku je Kosor donijela u dogovoru sa šefom HSS-a Josipom Frišcicem. Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) odmah je u srijedu imenovao u NO Podravke Jurcica i Miljenka Javorovica, a opozvao dosadašnje clanove Franju Maletica i Borisa Hmelinu.

Koliko je HDZ-ovoj premijerki stalo da na celo NO-a Podravke postavi upravo bivšeg SDP-ovog premijerskog kandidata dovoljno govori i cinjenica da ce zbog Jurcica vladajuca vecina u Saboru promijeniti popis tvrtki u kojima državni dužnosnici smiju biti clanovi nadzornih odbora. Po clanku 11 Zakona o sprjecavanju sukoba interesa, državni dužnosnici ne smiju biti clanovi nadzornih odbora, osim u tvrtkama koje su na posebnom popisu jer su strateški interes države. Podravka trenutno nije na popisu tih poduzeca pa je Jurcicevo imenovanje prakticki nezakonito, no vec je dogovoreno da se ona po hitnom postupku doda na taj popis.

Jurcicev dolazak na celo NO-a Podravke apsolutni je presedan - to je prvi put u Hrvatskoj da glavni covjek Vlade inzistira na tome da mjesto u nadzornom odboru neke tvrtke u ime države, i to jedno od dva koje država ima, zauzme predstavnik oporbene stranke. Ako se pritom ima na umu da je Podravka kompanija koju potresaju korupcijske afere, koje istražuje USKOK, potez Jadranke Kosor još je neuobicajeniji jer otvara pristup podacima o poslovanju te kompanije, koju su posljednjih godina kontrolirali kadrovi HDZ-a i HSS-a, covjeku iz najjace oporbene stranke.

Znakovite su, uz to, i neslužbene informacije da za Jurcicevo imenovanje na celo NO-a Podravke nisu znali ni šef SDP-a Zoran Milanovic ni potpredsjednik Vlade Damir Polancec. Prihvacanjem ove ponude Jurcic je, ocito, nakon višemjesecnog distanciranja od glavne oporbene stranke, sada još jedan korak dalje od SDP-a.

- Tocno je da nisam nikoga u SDP-u obavijestio o svojoj odluci, jer mi to mjesto nije ni ponudeno kao clanu SDP-a, nego kao strucnjaku. Spas Podravke strateški je interes države i siguran sam da nitko u SDP-u ne može imati ništa protiv toga da se spašavaju radna mjesta u Podravci, rekao je Jurcic. Istaknuo je da je u razgovoru s Kosor i Frišcicem naglasio da ce prihvatiti poziciju u NO-u ako mu se daju slobodne ruke za ostvarenje dva strateška cilja: podizanje društvene korisnosti Podravke u smislu ocuvanja radnih mjesta i pojacavanja izvoza te povecanje vrijednosti Podravke za dionicare.

U SDP-u su šturo prokomentirali Jurcicev dupli pas s Kosor. - Nismo znali ništa o tome. Drago nam je jer ce biti dobar predsjednik NO-a Podravke, porucio je putem glasnogovornice Zoran Milanovic.

Medu HDZ-ovim clanovima Vlade dvojako gledaju na premijerkin potez. Javno su svi spremni isticati Jurcicevu strucnost i otvorenost HDZ-a, ali pojedini clanovi Vlade napominju da je premijerka poslala poruku da nece prezati ni od toga da stranacke ljude i državna poduzeca kontrolira uz pomoc oporbenjaka. Zamjeraju joj što je Jurcicevo postavljanje dogovorila s koalicijskim partnerima iz HSS-a, iza leda vlastitoj stranci. Drugi vjeruju da ce javnost shvatiti da ona u slucaju "Podravka" ništa ne skriva te da ce oslabiti oporbenu oštricu barem kad su u pitanju afere vezane uz Podravku.


Podijeli: Facebook Twiter