Nadrealni kontrasti nesvjesnog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fažanski ured Turisticke zajednice sinoc je ugostio još jednu u nizu autorskih izložbi istarskih umjetnika koji su nagradeni na prošlogodišnjoj manifestaciji Open Riva Art Fažana, koju organizira tamošnji TZ. U novoj etapi izložbenog ciklusa predstavljena su djela u kombiniranoj tehnici iz opusa Mladena Milotica, pulskog umjetnika, galerista i kulturnog djelatnika. Izloženo je devet njegovih platna, a o karakteristikama jezika kojim se prenose njihovi sadržaji okupljeni pod nazivom "Kontrasti" govorio je povjesnicar umjetnosti Marino Baldini.

- Radovi su nastali u razlicitim i udaljenim kulturnim sredinama Perugie i Istre te time na svojevrstan nacin odražavaju umjetnikovu svestranost i otvorenost koja se nerijetko reflektirala i kroz Miloticevu suradnju s bliskim pojedincima i strukturama iz svijeta umjetnosti, rekao je Baldini naglasivši da ta autorova praksa traje vec cetiri desetljeca. Istaknuo je, nadalje, da se "Kontrasti" baziraju na nadrealnoj potki, da ikonografija koja ih ocituje zadire u nesvjesno, a njihov rukopis aludira na arhetipsko i pozitivisticko.

- Ovaj je ciklus zapis autorova dara za prostor, grafit, kontrast, metafizicke strukture, naglasio je izmedu ostalog Baldini podsjetivši na vrijednost inicijativa fažanske Turisticke zajednice koja zanimanjem za umjetnicke kreacije doprinosi razvoju kulturne i turisticke ponude istarskog poluotoka.

Mladen Milotic se od 1970. godine bavi slikarstvom, grafikom i skulpturom, a do danas je održao šezdesetak samostalnih i preko 160 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1977. godine clan je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a od 1987. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Dobitnik je veceg broja nagrada, sudionik brojnih likovnih kolonija i simpozija. Vlasnik je i voditelj galerije Milotic u Puli.

Izložba je otvorena do 5. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter